пʼятниця, 10 березня 2017 15:22

Стало відомо, хто фінансує антиукраїнські акції у Польщі

Стало відомо, хто фінансує антиукраїнські акції у Польщі

Білорус Олександр Усовський отримав від Росії €100 тис., аби профінансувати антиукраїнські групи в Польщі, які проводили мітинги. Більша частина цієї суми пішла на оплату акції радикалів у Центральній Європі.

Про це стало відомо українським хакерським групам CyberHunta і Cyber Alliance. Вони зламали електронну скриньку Усовського і викрали його особисте листування з російськими чиновниками і лідерами польських націоналістів, повідомляє Gazeta Wyborcza.

"Викрадені українськими хакерами дані стали першим конкретним доказом, що Росія проводить у Польщі антиукраїнські операції. А її союзниками, як і в Західній Європі, стали праві радикали", – пише видання.

Олександр Усовський листувався з російським депутатом і директором Інституту країн СНД Костянтином Затуліним. Усовський запевняв його, що може не тільки поширювати проросійську пропаганду, але й ефективно "вбити клин між Польщею і Україною".

Сам Затулін підтвердив, що контактував з білорусом, але запевняє, що гроші йому не давав.

Починаючи з 2014 року, Усовському платили люди з оточення російського олігарха Костянтина Малофеєва, якого раніше звинувачували у фінансуванні зіткнень у Криму навесні 2014 року, а також бойовиків на Сході України.

Олександр Усовський організував кілька демонстрацій у Польщі, в яких взяли участь по 100 осіб. Він постійно надсилав звіти в Росію про витрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три роки тому росіяни вбили першого українця з моменту незаконного вторгнення РФ

З документів випливає також, що 23 серпня 2014 року організував демонстрацію перед посольством України в Варшаві під гаслом "Зупиніть українську агресію в Донбасі". Взяли участь 70 осіб. Заявку на його проведення подавала партія "Самооборона".

6 вересня 2014 року в Варшаві, Жешуві та Любліні Усовський профінансував демонстрацію під гаслом "Стоп війні в Україні! Стоп злочинам бандерівців!". У ній взяла участь націоналістична організація "Табір Великої Польщі" і "Всесвітній конгрес кресів". Демонстрації відбулися під посольством України, а також біля будівлі Сейму.

Усовський також домігся розміщення статей у пресі про організовані ним акції, а також опублікував кілька відео на YouTube. Так само він діяв в Угорщині і Словаччині.

Успішно співпрацював з Матеушем Піскорським, який заснував відверто проросійську партію "Зміна". Вони обговорювали подальші антиукраїнські акції, а також реакцію на них з Москви.

Польські спецслужби заарештували Піскорського за шпигунство на користь Росії проти Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, хто фінансує антиукраїнські акції у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути