неділя, 26 липня 2020 09:05

Державного діяча стратили за доноси

Державного діяча стратили за доноси
Василь Кочубей був онуком кримського татарина Кучук-бея, який переселився до України, охрестився і взяв ім'я Андрій. Ілюстрація: wikipedia

Генерального суддю Війська Запорозького Василя Кочубея стратили поблизу селища Борщагівка під Білою Церквою 26 липня 1708 року. Доносив московському царю Петру I про переговори гетьмана Івана Мазепи зі Швецією.

Відносини між українськими державними діячами загострилися через роман Мазепи з юною донькою Кочубея Мотрею - гетьман був її хрещеним батьком.

Перший донос в Москву Кочубей передав 1707 року через монаха Ніканора, але йому не повірили. Після чергового доносу Мазепу попередили про дії судді. Тоді Кочубей переконав полтавського полковника Івана Іскру передати новий донос про зв'язки зі шведами і поляками, який дійшов до царя Петра I через київського губернатора.

Російський цар почутому не повірив. Незабаром за його наказом Кочубея й Іскру схопили та привезли до Вітебська. Їх звинуватили у наклепі та зраді гетьмана, під тортурами змусили відмовитись від свідчень. Засудили до смертної кари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мали денні та нічні конференції" – союз проти Москви гетьману Мазепі допомогла укласти жінка

Донощиків під охороною відправили до табору Мазепи у селищі Борщагівка - тепер Погребищенського району Вінницької області. Там їм відрубали голови.

Після переходу Івана Мазепи на бік швецького короля Карла XII, Кочубей та Іскра були прославлені як герої Московії та мученики. Тіла перепоховали у Києво-Печерській лаврі, а родичам пожалували великі земельні володіння.

Спочатку Іван Мазепа мав добрі відносини з московським царем Петром I. Виконував його політичні забаганки. В обмін хотів добитися розширення автономії козацької України. Коли зрозумів, що політика царя та Північна війна, яку той вів проти Швеції, не відповідають інтересам України, а сама вона може зникнути назавжди, спробував вирвати країну з московських кігтів.

Уклав угоду зі шведським королем Карлом ХІІ. Пообіцяв йому допомогу за умови звільнення України шведами. Відтоді всіх українців, які брали участь у національно-визвольному русі, московити зневажливо називали мазепинцями.

Зараз ви читаєте новину «Державного діяча стратили за доноси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути