Ексклюзиви
субота, 01 серпня 2020 01:10

Держархів відзвітував про розсекречення усіх радянських документів

Держархів відзвітував про розсекречення усіх радянських документів
В Україні розсекретили максимальну кількість радянських документів. Фото: Укрінформ

Україна розсекретила майже всі радянські документи.

"Україна визнала, що секрети СРСР не є секретами незалежної України. На відміну, наприклад, від країни-агресорки, де радянські секрети продовжують зберігати як державну таємницю сучасної Росії, ми маємо найбільш відкриту систему доступу до документів часів СРСР. Це законодавство є одним із найбільш ліберальних, що підтверджено міжнародними рейтингами", - заявив голова Державної архівної служби Анатолій Хромов на пресконференції в Укрінформі.

У 1991 році засекречені архіви становили 50% від загальної кількості. У 2010 році ступінь засекреченості Національного архівного фонду залишався менш як 1%.

"У 2015 році було ухвалено комплекс декомунізаційних законів, один із яких – Закон про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років. Цей закон остаточно закріпив те, що документи визначених органів є абсолютно відкритими, закон говорить, що радянські грифи обмеження не є тотожними українським грифам секретності", - нагадав Хромов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оцифровувати українські архіви допоможе американська корпорація

Досі в українських архівах є документи комуністичної доби під грифом "секретно". Документи часів СРСР позначені як державна таємниця України. Спеціальна комісія розсекретила майже 200 документів і видань.

У відкритий доступ виклали зображення берестяних грамот, які знаходили в Україні. 2 роки тому керівництво Державної архівної служби заборонило копіювати грамоти.

Зараз ви читаєте новину «Держархів відзвітував про розсекречення усіх радянських документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути