Ексклюзиви
пʼятниця, 12 липня 2019 17:30

Де любили гуляти кияни на початку ХХ століття - добірка фото
19

Де любили гуляти кияни на початку ХХ століття
Фото: facebook.com/BelleEpoqueUA
Де любили гуляти кияни на початку ХХ століття
Де любили гуляти кияни на початку ХХ століття
Де любили гуляти кияни на початку ХХ століття
Де любили гуляти кияни на початку ХХ століття

У мережі з'явилися фотографії місць де любили гуляти кияни на поч. XX ст. Одним з таких місць був Київський Миколаївський парк - тепер Парк імені Тараса Шевченка.

Парк виник навпроти університету ім. Святого Володимира - тепер Київського національного університету ім. Тараса Шевченка випадково. У 1860-х тут насадили невеликий університетський сквер. Але в 1870-тих депутати Київської міської думи розділили майбутню територію парку на ділянки для продажу в приватні руки. Залишили лише невеличкий шматок землі під монумент царя Миколи I, повідомляють Хроніки прекрасної епохи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою побачив Шрі-Ланку наприкінці ХІХ ст. граф із Галичини – добірка фото

Допомогла щаслива випадковість. 1876-го Київ відвідав бразильський імператор Педру II, який оглядав місто в супроводі місцевого начальства. Побачивши пустир перед будівлею університету, він висловив генерал-губернатору своє захоплення передбачливістю місцевої влади, які зберегли місце для такого потрібного парку.

Тоді начальник краю тут же зробив знак міському голові, і той запевнив найяснішого гостя, що він в точності вгадав задум мерії. Після цього від розпродажу ділянок довелося відмовитися, і перед університетом насадили дерева і кущі. У центрі, як і було передбачено, спорудили пам'ятник імператору Миколі І, відкритий в 1896 році, після чого парк став називатися Миколаївським.

У мережі опублікували фото робітничого селища Гришине - тепер Покровськ, Донецька область на початку XX ст.

Виникнення селища пов'язано з будівництвом Катерининської залізниці 1880-го. Станцію назвали в честь найближчого до неї села - Гришине. Входило до складу Гришинської волості Бахмутського повіту Катеринославської губернії.

Першими жителями пристанційного селища були селяни навколишніх сіл, а також переселенці з північних губерній України та центральної Росії.

Зараз ви читаєте новину «Де любили гуляти кияни на початку ХХ століття - добірка фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути