вівторок, 10 червня 2014 17:00

Давні цивілізації грали в футбол на всіх континентах, не знаючи про це
9

Вчені встановили, що у давніх цивілізацій майже на всіх континентах гра в м'яч була пов'язана з ритуалом. М'яч (чи куля) символізував небесні світила - Місяць, Сонце або Землю. Так, при розкопках в Греції і Єгипті археологи знаходили шкіряні кулі.

Згідно із старогрецькими міфами перший м'яч дала людям богиня любові і краси Афродіта. Вона піднесла м'яч Еросу як іграшку, назвавши м'яч "кулею швидкою і летючою".

В Австралії м'ячі виготовляли зі шкур щурів, з волосся, і з сечових міхурів тварин.

Найдавніша гра в "футбол" бере свій початок в Китаї. Жителі Піднебесної грали в гру "Цуцзю", в перекладі з китайського - "штовхати ногою". Ця гра була частиною обов'язкової програми підготовки китайських солдатів. Перші згадки про цуцзю датуються ІІ століттям до н.е. ФІФА визнала, що цуцзю - це найдавніший варіант гри у футбол.

Другою Батьківщиною футболу є Японія. Їі визначили за малюнками 2 650 року до н. е. За імператора Кемарі розвивалася давня гра. В цю гру грали ногами, а тривала вона тільки певний час, оскільки на малюнках був намальований пісочний годинник.

Наступним прабатьком нинішнього футболу вважається Єгипет. Саме у єгипетських гробницях виявили зображення "футболістів". Зведення про правила гри тільки ногами в стародавній час не дійшло до нашого часу, а залишилися лише його загальні риси.

Індіанські племена Америки теж грали в м'яча. У племені лакота футбол називався "Тапа Банку Яп", що в перекладі з їх мови означало "кидання м'яча".

В Італії гра в м'яч називалася "Кальчо" і була дуже схожа на сучасний футбол. Змагалися дві команди, в яких було по 27 чоловік, гравці поділялися на захисників і 15 нападаючих, так само стежили за дотриманням правил судді.

Незабаром римляни запозичили у єгиптян деякі моменти від гри в м'яч і у них виник популярний у той час - "Гарпастум". Гра полягала в наступному: в грі дві команди, ворота - це дві жердини без перекладини. Тут голи забивалися спочатку руками і ногами, а пізніше лише ногами. В історичних архівах зафіксували подію, що коли в 217-му році н.е. неподалік англійського містечка Дербі пройшов товариський матч, в якому змагалися кельти і легіонери, в якому римляни програли.

В Середньовіччі у Франції грали в "ля суль" мячем, з повітрям або ганчір'ям усередині. Шота Руставелі згадував про грузинську забаву "лело".

Цікаво, що у 1313 і 1314 роках вийшли укази англійського короля Едуарда II, які забороняли в Лондоні неконтрольовану небезпечну гру, що збирала величезну кількість людей і закінчувалася численними пошкодженнями.

Навіть у ескімосів був свій футбол, який мав назву "Тунгатгак". Грали в неї з першими морозами. Гравці ділилися на 2 команди. Метою гри було максимально тривале володіння м'ячем однієї з команд. Гра закінчувалася після заходу, за угодою сторін.

Зараз ви читаєте новину «Давні цивілізації грали в футбол на всіх континентах, не знаючи про це». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути