пʼятниця, 28 січня 2022 08:20

Дали імунітет: українську льотчицю включили до складу ПАРЄ

Дали імунітет: українську льотчицю включили до складу ПАРЄ
Президент України вручив Надії Савченко орден "Золота Зірка Героя України". У полоні українка провела 707 днів. Фото: radiosvoboda.org

У Страсбурзі 28 січня 2015-го Росія, у зв'язку з відмовою звільнити Надію Савченко, припинила роботу в ПАРЄ до кінця року.

На початку липня 2014-го штурман-оператор гвинтокрила Мі-24 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних сил України, капітан ЗСУ Надія Савченко опинилася на території Російської Федерації. Її звинуватили в убивстві російських журналістів, хоча перед тим її ув'язнили бойовики ДНР та ЛНР.

14 вересня 2014 року з'їзд партії "Батьківщина" прийняв Савченко в лави партії та висунув її кандидаткою в депутати Верховної Ради. Рішенням ПЦ "Меморіал" Надію Савченко офіційно визнали політичним в'язнем. Українська льотчиця стала повноправним членом Парламентської Асамблеї Ради Європи 25 грудня 2014-го. Верховна Рада України делегувала її до складу делегації в Асамблеї.

13 січня 2015-го Рада ухвалила звернення до ПАРЄ щодо звільнення Савченко. Народні депутати закликали ухвалити резолюцію із закликом до звільнення Савченко, Сенцова та інших громадян України, яких протиправно утримують на території Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко виключили з української делегації ПАРЄ

Бюро Асамблеї вирішило, що на депутата ПАРЄ Надію Савченко поширюється міжнародний імунітет. Президент ПАРЄ заявила, що тепер Росія зобов'язана звільнити українського депутата.

"Ніхто не має наміру звільняти Савченко через таке трактування імунітету ПАРЄ. Я підкреслюю, ідеться про трактування. Ми вважаємо, що імунітет надається для здійснення депутатами своїх повноважень, а не для того, щоб зробити їх недоторканним за злочини, скоєні в минулому", - прокоментував вимогу Страсбурга керівник російської делегації Олексій Пушков.

У травні 2016 року Київ і Москва домовилися та провели обмін: засуджену в РФ українську льотчицю, народну депутатку Надію Савченко - на засуджених в Україні російських військовослужбовців Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва. Росіян і українку помилували указами президентів Росії Володимира Путіна та України Петра Порошенка. Президент України вручив Надії Савченко орден "Золота Зірка Героя України". У полоні українка провела 707 днів. З них 83 голодувала.

За два роки, у грудні 2016-го, "Батьківщина" виключила Савченко із фракції. Пояснили, що їхні принципи й політичні переконання не збігаються. Колишня українська військова з 22 березня 2018-го перебувала під слідством. Її підозрювали в підготовці терористичних актів і держперевороту. За рішенням суду за рік її звільнили з-під варти. З 10 вересня 2019 року Надія Савченко безробітна, про що оголосила у Facebook.

Колишній народній депутатці Надії Савченко та сестрі Вірі 22 жовтня 2021-го вручили підозру за використання підробленого Covid-сертифікату, із яким вони намагалися потрапити в Україну. Вони повертались із Туреччини.

Зараз ви читаєте новину «Дали імунітет: українську льотчицю включили до складу ПАРЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути