понеділок, 23 квітня 2018 17:59

Що Україні дасть помісна церква
5

Президент України Петро Порошенко оголосив, що Україна отримає незалежну від Москви канонічну православну церкву. Томос - дозвіл на створення такої церкви - Україна можна отримати влітку цьогоріч на честь 1030-річчя хрещення Русі, сподівається президент.

19 квітня депутати Верховної Ради проголосували за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

Представники Московського патріархату заявили, що президент не має права втручатися у церковні справи. Вони вважають, що починати об'єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Миколай Данилевич каже, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

22 квітня Порошенко повідомив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Української православної церкви.

Автор: Офіційний сайт президента України
  Петро Порошенко із Вселенським патріархом Варфоломієм 9 квітня 2018 року у Стамбулі, Туреччина
Петро Порошенко із Вселенським патріархом Варфоломієм 9 квітня 2018 року у Стамбулі, Туреччина

Що таке помісна церква і які держави мають автокефалію

Помісна церква у православ'ї - це релігійна громада християн у конкретній місцевості. Поняття існує на противагу Вселенській церкві. Автокефальна церква має повне самоврядування і при цьому залишається частиною єдиної Вселенської православної церкви.

У статуті російської православної церкви є термін "самоврядна церква". Ним позначають самостійні адміністративні одиниці церкви. УПЦ МП має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії".

"Автокефальна або помісна церква не є ні ієрархічно, ні адміністративно частиною іншої. В Україні такої немає. УПЦ Московського патріархату є автономною частиною Російської православної церкви. А Київський патріархат ще не визнаний Вселенським православ'ям", - каже історик Арсен Зінченко.

У ХІХ та ХХ ст. автокефалію отримали Сербська, Болгарська, Румунська, Польська та Албанська православні церкви. Це було пов'язано зі здобуттям народами незалежності. Усього в світі існує 15 автокефальних православних церков.

"Алгоритм надання статусу у Східній Європі подібний – країна, в якій більшість населення складають православні, здобуває незалежність і постає питання про незалежність церкви", - розповідає релігієзнавець Віктор Єленський.

Автор: id - ukraine
  До XVII століття Україна була підпорядкована Константинопольському патріархату
До XVII століття Україна була підпорядкована Константинопольському патріархату

У чому суть церковного конфлікту в Україні

У сучасній Україні діють православні церкви Московського патріархату, Київського патріархату, Автокефальної православної церкви та інших конфесій.

Територія сучасної України до XVII ст. підпорядковувалася Константинопольскому патріархату. Київська митрополія мала широку автономію та права. Після підпорядкування Лівобережної України Москві російська влада почала переводити Київську митрополію до Московського патріархату. 1685-го київським митрополитом обрали Гедеона.

Тоді була напружена ситуація між Росією і Туреччиною. Московські дипломати вмовили султана зберегти мир в обмін на передачу Київської митрополії. Султан викликав до себе Вселенського патріарха Діонісія і наказав йому віддати Київську митрополію.

1686 року під тиском зі сторони Москви Константинопольський патріархат визнав Гедеона. Грамоту підписав Патріарх Діонісій та 21 митрополит.

Автор: slovorazuma.ru
  Київський митрополит Гедеон був першим кого висвятили у Москві
Київський митрополит Гедеон був першим кого висвятили у Москві

1688-го Київському митрополиту було заборонено мати титул Київський, Галицький і всієї Русі. 1721 року відповідно до прийнятого "Духовного регламенту" Київська митрополія скасовується і стає звичайною єпархією Московського патріархату. З українських церков вивозяться богослужбові книги і ввозяться московські. Обряд замінювався російським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль відреагував на ідею створення автокефальної церкви в Україні

Коли, ким і з якими успіхами піднімалось питання української помісної церкви

1 січня 1919 року Директорія УНР прийняла "Закон про верховне управління Української Православної Автокефальної Синодальної Церкви". 5 травня 1920-го УАПЦ проголосила про своє відновлення як незалежної помісної церкви. За автокефалію української церкви виступав голова Директорії Симон Петлюра.

Автор: "Дзеркало тижня"
  Автокефальну церкву підтримував Симон Петлюра
Автокефальну церкву підтримував Симон Петлюра

1942 року Польська православна церква проголосила в своєму складі Українську автокефальну православні церкву. Її головою призначили єпископа Полікарпа. Через наступ радянських військ на Польщу український патріархат не змогли канонічно оформити. УАПЦ існувала в діаспорі, але її канонічність не визнали.

1991-го митрополит Київський Філарет, що очолював УПЦ МП, почав виступати за автокефалію української церкви. 21 травня 1992 року на соборі УПЦ МП Філарета відсторонили від керівництва церкви. 25 червня було проведено собор, на якому проголошено створення УПЦ КП. Вселенська православна церква не визнає канонічність УПЦ КП та УАПЦ.

Зі здобуттям Україною незалежності обговорюють можливість об'єднання конфесій в єдину помісну церкву. 2008 року тодішній президент Віктор Ющенко запросив до Києва Константинопольського патріарха Варфоломія. Патріарх не став обіцяти українській церкві автономію. Протягом 2015-2016 років Ющенко їздив до Варфоломія з приватними візитами.

2016 року Верховна Рада ухвалила звернення до Варфоломія із закликом визнати недійсним акт 1686-го і надати автокефалію православній церкві України.

Що може відбутися після надання Україні автокефалії

В Україні можуть продовжити існувати всі три православні церкви. Томос здатен лише підштовхнути їх до об'єднання. УПЦ КП та УАПЦ віддавна ведуть переговори про злуку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковники відреагували на новину про єдину церкву

Після надання Україні автокефалії Російська православна церква може втратити паству і ресурси в Україні. Вони перейдуть до УПЦ. Можливість переходу з Московського патріархату до помісної церкви будуть вирішувати церковні громади. У 2014 році близько 80 приходів перейшли від московського патріархату до Київського через вплив громад.

Автор: Wikipedia
  УПЦ зможе отримати Києво-Печерську лавру
УПЦ зможе отримати Києво-Печерську лавру

"Центр України, частина на Півдні і Сході підтримають Українську помісну церкву. Оптимістичний прогноз – половина перейде до Української помісної церкви. Песимістичний – третина. РПЦ втратить не тільки паству, але й велетенські ресурси. Це удар, після якого російській православній церкві буде складно піднятися", - каже виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

Він вважає, що помісна церква зможе претендувати на Києво-Печерську Лавру та Почаївську Лавру, які є державною власністю.

Чи можуть Україні відмовити у наданні автокефалії

"Основна перешкода для такого розвитку подій - страх Вселенського патріарха перед реакцією Москви. Вона загрожуватиме поділом усього православ'я. Якщо Константинопольський патріарх визнає Київський патріархат, то Московський розірве з ним відносини й схилятиме до цього інші православні церкви. Тому статус автокефалії УПЦ КП він не підтверджує і не відмовляє. А говорить, що розглядає це питання. От уже 25 років", - каже речник УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря.

Звертаючись до Вселенського Патріарха з проханням про томос для церкви Київського патріархату президент дещо випереджає події.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів релігієзнавець Юрій Решетніков.

"Сьогодні у нас немає єдиної церкви. Українська православна церква Київського патріархату й Українська автокефальна православна церква існують окремо. Чи об'єднаються вони найближчим часом, невідомо. Позиція Вселенського патріархату раніше була абсолютно чіткою: спочатку об'єднання, потім можна говорити про статус", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Що Україні дасть помісна церква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути