Ексклюзиви
понеділок, 02 жовтня 2023 12:55

Чому серіали називають "мильними операми"

Чому серіали називають "мильними операми"
Мильна опера "Династія"- найбільш успішний серіал за всю історію американського телебачення. Фото: кіно.юа

В США відбулася прем'єра першої "мильної опери" - серіалу "Далекий пагорб" 2 жовтня 1946 року. Спонсорами телесеріалів того часу були миловари.

Назва серіалів "мильними операми" походить від того, що в перших телесеріалах розміщувалася реклама таких компаній-виробників мила, як Procter & Gamble, Colgate-Palmolive та Lever Brothers. Перші мильні опери почали виходити на радіо по буднях у денний час, коли біля радіоприймачів були переважно домогосподарки, їхня цільова аудиторія.

Серіал про життя родини фермерів "Далекий пагорб" знімали два роки. У тиждень – по 2-3 серії, вартість кожної – усього триста доларів. Сценаристи під час зйомок дописували сценарій, актори не встигали вивчити свою роль. Тексти монологів писали на плакатах і показували за камерою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мильну оперу "Династія" хочуть перезняти через 35 років після виходу

У вересні 2009-го на американському каналі CBS показали останній епізод мильної опери "Дороговказне світло". Сюжет багатосерійної стрічки розгортається навколо священика з передмістя вигаданого американського міста Спрінгфілд. Преподобний Рутлендж залишав на своєму вікні запалену лампу — символ того, що заблукалим у його будинку завжди нададуть допомогу. З цим пов`язана і назва фільму.

Це найтриваліший серіал в історії телебачення. Транслювався 72 роки. Прем'єра відбулася 1937-го. 15 років "Дороговказне світло" виходило в ефір лише як радіошоу. Сценарій шоу написала шкільна вчителька Ірна Філіпс, базуючись на власному життєвому досвіді.

12 січня 1981 року відбулася прем'єра серіалу "Династія" на телеканалі Ай-Бі-Сі. Це найбільш успішний серіал за всю історію американського телебачення, одну його серію водночас могли дивитися більше 100 млн глядачів по всьому світі.

Зараз ви читаєте новину «Чому серіали називають "мильними операми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути