Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2013 16:17

"Чингісхан був тюрком, а не монголом" – казахські історики

Автор: Фото: inter.ua
  Кадр з фільму "Чингісхан - вершник апокаліпсису"
Кадр з фільму "Чингісхан - вершник апокаліпсису"

Казахські дослідники услід за українським істориком Володимиром Білінським теж стверджують, що завойовник світу Чингісхан був не монголом, як прийнято вважати, а казахом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чингісхан був казахом

"Ще перський учений Рашид ад Дін, який жив у другій половині 13 століття писав про тюркські племена, які нині називаються монголами, – пише в книзі "Тюркська сага Чингісхана" казахський історик Кайрат Закір'янов. Усі народи, які вели кочовий спосіб життя тоді звали монголами. Дослівно це слово звучало, як "манкули", що значить кочівники. На противагу манкулам людей, що жили осіло, називали сарткулами. Після появи на території Середньої Азії арабів, що несли мусульманство, сарткулами називали мусульман, що жили осіло, в містах. Манкулами звали людей, які сповідували тенгріанство і, не визнаючи нової віри, відкочували на північ і схід. Однак усі ці народи були, безумовно тюрками, але аж ніяк не представниками того народу, що проживає зараз на території сучасної Монголії".

З казахами погоджується російський історик Олександр Бушков. У своїй книзі "Невідома Азія" він пише: "Монголом Чингісхан, безумовно, не був. Тут можна говорити лише про тюрка. Лише тюрки мали в тих краях досвід державного будівництва, створення професійної армії та управлінського апарату. Для Чингісхана створення нової держави було не якимсь екзотичним експериментом, а звичайною справою, якою протягом століть займалися його предки".

Зараз ви читаєте новину «"Чингісхан був тюрком, а не монголом" – казахські історики ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути