пʼятниця, 26 квітня 2019 09:52

Чорнобиль породив недовіру до влади — В'ятрович

Чорнобиль породив недовіру до влади — В'ятрович
Чорнобильська катастрофа розбила міф про безпеку в СРСР. Фото: "Еспресо.TV"

Будівництво Чорнобильської АЕС намагалися пришвидшити за наказом Комуністичної партії.

Це стало однією з причин аварії, каже голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович кореспонденту Gazeta.ua.

"У нормальній, відкритій країні така аварія не сталася б. Будівництвом керувала б не партія, а спеціалісти. Контроль влади дуже нашкодив, — каже історик. – Про це стало відомо лише 2001-го, коли відкрили першу частину документів. Остаточно вони стали доступними 2015-го після ухвалення закону про відкриття архівів КГБ. До того в Україні зберігалися грифи про секретність СРСР. Припускаю, що ще є важливі документи в Росії. Доступ до них заборонений".

Про Чорнобиль люди пам'ятають, але він досить мало досліджений нашими науковцями. Серйозних праць на цю тему в Україні поки немає. Через брак джерельної бази. З часу відкриття доступу минуло не так багато часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чорнобильська зона — моє призначення" - письменник Маркіян Камиш

Через аварію на ЧАЕС люди втратили свою рідну землю, частину історії, території та культури. Від радіації загинуло багато громадян. Але катастрофа стала одним із тих двигунів, який запустив розвал Радянського союзу. У СРСР був умовний договір, що люди свободу міняють на безпеку. Чорнобиль показав, що влада не може гарантувати цю безпеку. Максимально лояльні до тоталітарного режиму люди постраждали найбільше. Вони повірили керівництву партії. Виходили на парад 1 травня після аварії. Катастрофа показала, що СРСР побудований на брехні, і розкриття цього стало початком його кінця. Недовіра до влади, яка зародилась тоді, залишається і нині".

26 квітня 1986-го вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС. Це була найбільша техногенна аварія в історії людства.

Навколо станції створили зону відчуження – 30 км на північ і південь, 20 км на схід, 120 км на захід – у цьому напрямку у момент аварії дув вітер. Загальна площа – 2600 кв. км. Усього там проживали близько 150 тис. людей. У ліквідації аварії 1986–1989-х брали участь близько 600 тис. осіб. Над зруйнованим реактором спорудили саркофаг.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобиль породив недовіру до влади — В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути