понеділок, 02 вересня 2013 15:46

Церкву під стінами фортеці Кам'янця-Подільського заклав гетьман Сагайдачний
5

Фото: Фото: Ольга Скороход

Дерев'яна Хрестовоздви?женська церква у Кам'янці-Подільському під самими стінами фортеці є типовою для Поділля, але незвичною для самого міста, яке славиться кам'яними спорудами та вежами. Церква розташована ліворуч від фортеці на краю каньйону.

Фахівці характеризуюють її як яскравий твір подільської школи народного дерев'яного будівництва, єдина зі збережених дерев'яних церков Кам'янця-Подільського.

Була заснована в 17 столітті у районі Карвасари, від тюркського слова "караван-сарай" - місця, де зупинялися каравани подорожуючих східних купців, що прямували до Кам'янця. Реставратор Ольга Пламеницька стверджує, що та церква була мурована.

За легендою закласти її тут вирішив гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний. Будучи пораненим у Хотинській битві 1621 року, гетьман на шляху до Києва проїжджав через Кам'янець-Подільський. Побачивши мури фортеці та круті скелі каньйону, він подумав, що їхня захисна сила стане ще міцнішою, якщо їх підпиратиме православна святиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статуя зі статуєю розкриває легенди Кам'янця-Подільського

Під час володарювання турків у Кам'янці храм було знищено. Є твердження, що під час турецької окупації церква була перетворена на мечеть.

У 18 століття тут існувала уніатська церква. Однак коли ці території перейшли під владу Російської імперії, вона занепала. Тож було вирішено відновити тут первісну православну церкву.

Будівництво почалося 1799 року, а освятили вже готовий храм через два роки.

Навесні 1953 року церкву закрили. Престол, жертовник, іконостас, верхній клірос демонтували. Їх доля донині невідома. Храм до 1965 року використовувався як кінотеатр.

Останню реконструкції церкви було завершено у 1988 році, а 1991 її відкрили для богослужіння. Більшість розписів у храмі є сучасними.

Зараз ви читаєте новину «Церкву під стінами фортеці Кам'янця-Подільського заклав гетьман Сагайдачний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути