вівторок, 24 квітня 2012 18:26

"Церковне життя в СРСР було важке, але захопливе" - історик

"Церковне життя в СРСР було важке, але захопливе" - історик
Джерело: risu.org.ua

У Центрі польських та європейських студій Києво-Могилянської академії презентували книгу Наталі Шліхти "Церква тих, хто вижив. Радянська Україна, середина 1940-х – початок 1970-х рр." Вона вийшла у видавництві "Акта".

Наталя Шліхта - новий завідувача кафедри історії НАУКМА.

На презентації зібралося кілька відомих українських релігієзнавців та істориків релігії, зокрема Олег Турій, Віктор Єленський та Юрій Чорноморець.

"Я намагалася писати про Церкву в СРСР не так, як це робили до мене", - зізнається авторка, - "Хотіла показати, що це було захопливе життя, яке було важко проживати і яке може бути цікаве й сьогодні. Головне, що хотіла показати в цій книжці — що Церква існує окремо, не обов'язково пов'язана з державою, вона є цінністю самою в собі. І її таку пронесли крізь найважчі післявоєнні роки. Церква намагалася з одного боку, втекти від секуляризації, але, водночас, не стати маргінальним явищем".

Окремо Шліхта торкнулася питання греко-католиків, Церкву яких радянська влада просто заборонила — змусила самоліквідуватися:

"Я думала, що ж було в голові тоді в ініціативної групи з "возз'єднання" з РПЦ, на чолі з отцем Гавриїлом Костельником. Теоретично, вони могли б піти всі в катакомби. Або ж тихою сапою служити на своїх парафіях, де б їх ніхто не чіпав. Але мали перед собою приклад 20-х та 30-х років та православної церкви у Радянській Україні. Перед Другою Світовою війною там винищили буквально всіх, хто не бажав іти на компроміси з владою. І вони цей приклад дуже добре пам'ятали".

Релігієзнавець Віктор Єленський згадав про те, що багато людей, про яких у книжці згадано, досі живі. З ними можна ще багато поспілкуватись і дістати живі свідчення про той період. Щоправда, чимало з них зовсім неохоче про це розповідають:

"Зокрема, й тодішній екзарх України Філарет, зараз патріарх Київський і всієї Руси-України. Коли я його питав про ті події, про ті засідання церковних столів, про КГБ тощо, він швиденько відповідав: "Так, це було" — і відразу починав знову говорити за автокефалію (незалежний статус Української православної церкви — ред.). Його лише автокефалія цікавить. Але пробувати треба".

Книжку вже можна придбати в Києві.

Зараз ви читаєте новину «"Церковне життя в СРСР було важке, але захопливе" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути