четвер, 10 жовтня 2013 10:06

Через будівництво метро в Греції хочуть перенести дорогу 4 століття

Через будівництво метро в Греції хочуть перенести дорогу 4 століття
Фото: secrethistory.su

У Салоніках відбулася акція протесту проти рішення влади через економію грошей зберегти і перенести в інше місце залишки римської дороги четвертого століття та кілька магазинів зі шляху станції метро, яку саме будують на заначеному місці. Близько 200 осіб, у тому числі багато державних археологів, у понеділок сформували ланцюг навколо центру міста Салоніки, били в барабани і тримали плакат з написом "Культура не бізнес". Про це повідомляє The Associated Press .

"Це важливо для міста, щоб його історія була включена в його живу тканину, в мережі метро. Стародавні руїни вабитимуть відвідувачів та мешканців міста, але в той же час місто не повинне бути повністю відчужене від свого минулого" , - заявив Арістотеліс Ментзос з університету Салонік .

Протестувальники і 12 тисяч активних громадян, що підписали петицію, вимагають збереженні старожитностей на місці.

Мирна акція протесту була організована Асоціацією грецьких археологів, яка пропонує на станції метро зробити місце для огляду давніх останків. За збереження дороги було зібрано понад 12 тисяч підписів в онлайн-петиції. Протест відбувся за день до засідання Верховного суду Греції, який має обговорити звернення міської ради Салонік проти рішення Міністерства культури перенести пам'ятку для експонування в іншу частину міста. Судом вже тимчасово припинені роботи на станції метро в очікуванні остаточного рішення.

Ділянка дороги 76 метрів в довжину і 7,5 метра завширшки є перехрестям основної дороги міста з другорядною вулицею і побудована, восновному, в 4-му столітті, з деякими доповненнями 6-го століття.

Археологи також виявили залишки ряду магазинів, в тому числі багато ювелірних майстерень, монументальну кам'яну арку, трубопровід каналізації та водопровідні труби, які йдуть паралельно дорозі.

Археолог Георгіос Веленіс наполягає, що плани уряду не враховують головногоь головне: "Такий комплекс не матиме підстав для існування в іншому місці" .

Зараз ви читаєте новину «Через будівництво метро в Греції хочуть перенести дорогу 4 століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути