пʼятниця, 14 квітня 2017 04:10

Найцінніші фонди першого українського архіву вивезли та спалили німці

Найцінніші фонди першого українського архіву вивезли та спалили німці
Головний зал бібліотеки університету Св. Володимира. Фото:http://cdiak.archives.gov.ua/histori.php

14 квітня 1852 року при Університеті святого Володимира засновано Київський центральний архів давніх актів (зараз - Історичний архів України в Києві). Київський архів давніх актів можна вважати одним з найцінніших архівів в Україні. Архіви охоплюють усі сторони життя Правобережжя і показують історичний процес життя українського народу починаючи від XVI ст: колонізація степів, міський устрій, адміністрація, економічний побут, суспільні відносини, класова боротьба, набіги татар, культурно-релігійні стосунки та інше.

Ідея створення архіву для актових книг виникла серед членів Тимчасової комісії для розгляду давніх актів. 1849 року генерал-губернатор направив у Петербург доповідну записку, складену членом комісії М. Іванишевим, про необхідність створення архіву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архів опублікував документи українських емігрантів

Архів підпорядковувався Міністерству народної освіти і Правлінню Київського учбового округу. Перебував під наглядом київського, подільського і волинського генерал-губернатора. Безпосередньо архів підпорядковувався правлінню Університету Св. Володимира, в приміщенні якого й розміщувався. Керівництво архівом покладалося на завідувача університетської бібліотеки – бібліотекаря, який вважався також архіваріусом. Штат архіву складався з двох помічників архіваріуса і двох писарів. Нечисленність і низька оплата праці архівістів призводили до частої зміни чиновників.
З року 1852 по 1854 до Київського університету почали надсилати актові книги. Книжки розмістили у величезних ясеневих шафах. У 1886 архів придбав дуже цінні папери початку XVIII віку й до першої чверті XIX. Важливим завданням був облік документів. З цією метою архів провів уточнення фондування архівних матеріалів й обліку фондів, склав картотеку і список фондів, аркуші фондів, описи фондів.

Після Жовтневої революції архів поповнився новими документальними матеріалами. В 1941 у сховищах архіву було 5998 актових книг і понад 500 архівних фондів і колекцій. За тимчасової окупації Києва німці вивезли з архіву актові книги та цінні фонди, а решту спалили. Вцілілі матеріали було повернуто до Києва після закінчення війни.

Із 1992 року архів має сучасну назву: Центральний державний історичний архів України. Таємні фонди (жандармських управлінь та відділень, охоронних відділень, військових, судів, прокурорів, спеціальних комісій) розсекречено й доступно для користувачів. В архіві зберігається 1618 фондів, і понад 1 млн. 300 тис. історичних документів.

Зараз ви читаєте новину «Найцінніші фонди першого українського архіву вивезли та спалили німці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути