Ексклюзиви
вівторок, 28 березня 2017 09:00

Будівля Большого театру чотири рази горіла дотла

Будівля Большого театру чотири рази  горіла дотла
Большой театр в Москві Фото: Вікіпедія

28 березня 1776 року засновано Большой театр у Москві. Князь Петро Урусов отримав урядовий дозвіл на утримання в Москві постійної театральної трупи і будівництво приміщення для їх виступів.

Большой театр - найбільший в Росії театр опери та балету. Розташований у центрі Москви на Театральній площі. У 1776 році губернський прокурор князь Петро Урусов отримав дозвіл імператриці Катерини II на будівництво театру на вулиці Петровка. Він був названий Петровським. Однак театр Урусова згорів ще до відкриття. Відбудував театр знову англійський підприємець Майкл Медокс. Петровський театр Медокса простояв 25 років. 8 жовтня 1805 року будинок згорів за невідомих обставин. Новий будинок було побудовано Карлом Івановичем Россі на Арбатській площі. Однак і той згорів під час захоплення Москви Наполеоном.

У 1821 році почалось будівництво театру за проектом архітекторів Осипа Бове та ректора петербурзької академії А. Михайлова. Театр відкрили 6 січня 1825 року виставою "Торжество муз". 1842 року тетар перейшов під керівництво петербурзької дирекції імператорських театрів. Через 11 театр знову згорів. Вогонь зберіг лише зовнішні стіни та колонаду головного входу. За три роки театр був відновлений. Замість згорілої під час пожежі алебастрової скульптури Аполлона над головним портиком встановили бронзову квадригу роботи Петра Клодта. Театр відкрився знову в 1856 року.

З 1919 року Великий театр став називатися академічним. Протягом декількох років після жовтневої революції не припинялися суперечки про долю театру - багато хто висловлювався за його закриття. Однак театр залишили та ще й реставрували та укріпили його стіни. З 1976 року по 1991 рік театр офіційно називався Державний двічі ордена Леніна академічний Великий театр Союзу РСР.

Читайте також: Перша прем'єра балету "Лебедине озеро" провалилась

2005 року Головну сцену Большого театру зачинили на реконструкцію на кілька років. Восени 2011 року вибухнув скандал через спекулянтів, які перепродують квитки по завищеними цінам. Тому Большой театр ввів продаж квитків за паспортами.

У репертуарі Большого театру є постановки і класичних і сучасних балетів: постановки творів "Борис Годунов" Модеста Мусоргського, "Руслана і Людмили" Михайла Глінки, Р. К. Щедріна "Анна Кареніна", "Чайка","Дама з собачкою", С. Прокоф'єва "Попелюшка", "Ромео і Джульєтта" та інших.

Зараз ви читаєте новину «Будівля Большого театру чотири рази горіла дотла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути