субота, 04 березня 2017 09:00

Перша прем'єра балету "Лебедине озеро" провалилась

Перша прем'єра балету "Лебедине озеро" провалилась
"Лебедине озеро"

4 березня 1877 року на сцені Большого театру в Москві відбулася прем'єра балету Петра Ілліча Чайковського "Лебедине озеро". Авторами лібрето були директор московських театрів Володимир Бегичев і артист балету Василь Гельцер, а постановником - балетмейстер Вацлав Рейзінгер.

В основу сюжету покладено фольклорні мотиви, в тому числі старовинна німецька легенда. Вона оповідає про прекрасну принцесу Одетту, перетворену в лебедя прокляттям злого чаклуна — лицаря Ротбарта. Прем'єра єдиної прижиттєвої постановки композитора успіху не мала. Серед причин фахівці називають слабку хореографію. Через 18 років в Санкт-Петербурзі, в хореографії Петіпа й Іванова балет вразив і глядачів, і критиків. ній були закладені основні традиції, що визначають підхід балетмейстерів до авторського тексту П.І. Чайковського. Вільний перегляд лібрето і та вільна партитура з поповненням її фрагментами небалетної музики Чайковського увійшли в театральний побут. У початковому варіанті балет мав трагічний фінал: принц вступає в боротьбу зі злим генієм, і той скидає принца в озеро. Його зачарована кохана кидається слідом за коханим. Цей варіант не мав успіху на російських сценах. В переробленому варіанті принц вступає в бій із чарівником, на допомогу юнаку кидається Одетта і вони перемагають. Звучить гімн любові, молодості й краси.

Перероблене "Лебедине озеро" стало класикою світової хореографії та головним спектаклем кращих балетних сцен світу.

Петро Ілліч Чайковський (1840-1893) — російський композитор, диригент і педагог українського походження. Походив з українського козацького роду Чайок. Народився у селищі при Камсько-Воткінському заводі В'ятської губернії.Написав всього вісімдесят творів, серед яких три опери та сім симфоній, знамениті балети "Лебедине озеро", "Лускунчик", "Спляча красуня", більше ста романсів. Наприкінці свого життя він працював більше як диригент. У 1889 році він здійснює тур по Німеччині і Швейцарії. Петро Чайковський заразився холерою і 6 листопада 1893 року помер.

Зараз ви читаєте новину «Перша прем'єра балету "Лебедине озеро" провалилась». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі