середа, 16 грудня 2020 12:09

Британські депутати ініціювали розслідування злочину проти українців

Британські депутати ініціювали розслідування злочину проти українців
Британські депутати вимагали розслідування пацифікації українців у Галичині Фото: coollib.com

16 грудня 1930 року 65 депутатів британського парламенту підписали петицію та звернулися до Ліги Націй із вимогою розслідувати злочини польської пацифікації українців у Галичині. Закликали власний уряд підтримувати всі петиції та скарги щодо становища українців в Польщі.

Такі петиції почали надходили до Ліги Націй з вересня того ж року. Українці збирали їх у самій Польщі, у Чехословаччині, Німеччині, Франції, в США та Канаді. До збору долучився Союз демократичного контролю із Великої Британії. Однак лише підписи та звернення депутатів потужної та впливової країни дали поштовх до розгляду справи.

У січні 1931 року при Лізі Націй сформували "комітет трьох", що складався із уповноважених Великої Британії, Італії та Норвегії. Вони і почали проводити розслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Західні країни віддали українські території Польщі

Відвертому визнанню пацифікації злочином та об'єктивному розслідуванню зашкодила ОУН, представники якої активізувалися навесні 1931 року. Вони здійснювали теракти та чинили підривні акції, що дозволило полякам перекласти провину за початок "вимушеного вмиротворення" українців на організацію. Ліга Націй прийняла всі польські аргументи.

У результаті Польща пообіцяла покарати винних, висловила жаль з приводу кампанії та відмови виплачувати компенсації постраждалим.

Польський уряд 16 вересня 1930-го розпочав пацифікацію — насильне "вмиротворення" українців Галичини. Акція була відповіддю на погроми польських маєтків активістами Організації українських націоналістів.

Пацифікація охопила близько 450 сіл і містечок. Проводили її голова уряду Польщі маршал Юзеф Пілсудський і міністр внутрішніх справ Феліціян Славой-Складовський. Приводом стали протести українців у Галичині щодо польського панування. Відповідальність за це покладали на ОУН та Українську військову організацію. Поляки хотіли послабити українські політичні сили в краї. До неї залучили понад 1 тис. поліцейських, військову кавалерію та допоміжні підрозділи.

Село оточувало військо, чоловіків збирали й по черзі били — зазвичай давали по 25 буків. Бувало, щоб принизити, кидали в ями з гноєм. Нібито шукаючи зброю, руйнували будинки, громадські читальні й кооперативи. Розсипали борошно, доливали до нього гасу, розпорювали подушки й перини. Поляки ліквідували українські молодіжні організації "Січ", "Пласт", "Сокіл", розгромили "Просвіту" та кооперативи. Українські політичні діячі, підтримані митрополитом Андреєм Шептицьким, просили припинити терор проти населення. Поляки провели понад 5 тис. каральних акцій українськими селищами та містами.

Зараз ви читаєте новину «Британські депутати ініціювали розслідування злочину проти українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути