Ексклюзиви
середа, 16 вересня 2020 08:21

Били і кидали в ями з нечистотами -"вмиротворення" українців

Били і кидали в ями з нечистотами -"вмиротворення" українців
Зруйнована читальня товариства "Просвіта". с. Княгиничі, Станіславівське воєводство (тепер Івано-Франківська область), 1930р. Фото www.territoryterror.org.ua

Польський уряд 16 вересня 1930-го розпочав пацифікацію — насильне "вмиротворення" українців Галичини. Акція була відповіддю на погроми польських маєтків активістами Організації українських націоналістів.

Пацифікація охопила близько 450 сіл і містечок. Проводили голова уряду Польщі маршал Юзеф Пілсудський і міністр внутрішніх справ Феліціян Славой-Складовський. Приводом стали протести українців у Галичині щодо польського панування. Відповідальність за це покладали на ОУН та Українську військову організацію. Поляки хотіли послабити українські політичні сили у краї. До неї залучили понад 1 тис. поліцейських, військову кавалерію та допоміжні підрозділи.

Село оточувало військо, чоловіків збирали й по черзі били — зазвичай давали по 25 буків. Бувало, аби принизити, кидали в ями з гноєм. Нібито шукаючи зброю, руйнували будинки, громадські читальні й кооперативи. Розсипали борошно, доливали до нього гасу, розпорювали подушки й перини. Арештували адвоката Володимира Целевича та священика Івана Ліщинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 тис. полонених розстріляли і поховали у лісі

Ліквідували українські молодіжні організації: "Січ", "Пласт", "Сокіл", розгромили "Просвіту" та кооперативи. Українські політичні діячі, підтримані митрополитом Андреєм Шептицьким, просили припинити терор проти населення. Поляки провели понад 5 тис. каральних акцій українськими селищами та містами.

Репресії призвели до зменшення українського представництва у польських органах влади. Українці з Галичини здобули лише 20 місць у сеймі.

У січні 1932-го Ліга Націй засудила дії польського уряду щодо населення Галичини. Кампанія завершилась.

Перший транспорт із польськими військовополоненими вирушив на розстріл з Козельського табору до Катинського лісу під Смоленськом 3 квітня 1940-го. НКВС почало масові розстріли поляків.

Зараз ви читаєте новину «Били і кидали в ями з нечистотами -"вмиротворення" українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути