понеділок, 23 квітня 2018 11:32

Бригаду ЗСУ пропонують назвати на честь українського генерал-хорунжого

Бригаду ЗСУ пропонують назвати на честь українського генерал-хорунжого
Всеволод Змієнко керував Одесою в часи УНР. Фото: "Думская"

28-й окремій механізованій бригаді Збройних сил України, що дислокується в селищі Чорноморське біля Одеси пропонують надати ім'я начальника 2-го розвідувального відділу Генерального штабу УНР генерал-хорунжого Всеволода Змієнка.

Про це заявила ініціативна група військовослужбовців, ветеранів, волонтерів і журналістів, повідомляє "Думська".

"Присвоєння військовим частинам імен українських героїв і видатних воєначальників, почесних найменувань в пам'ять про пам'ятні події - дуже правильний спосіб збереження історичної пам'яті", - вважає головний редактор "Думської" Олег Константинов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українське військо почало звільнення Криму

Всеволод Змієнко народився і виріс в Одесі. Закінчив Одеське юнкерське піхотне училище та Академію Генштабу, був офіцером російської імператорської армії. У часи Першої світової війни був нагороджений георгіївським зброєю. Під час Української революції став начальником штабу Одеської гайдамацької дивізії Центральної Ради, був військовим комендантом Одеси і начальником штабу 3-го Херсонського корпусу УНР.

У 1920 році командував гарнізоном польського міста Замостя в період радянсько-польської війни. Там зведені українські та польські частини завдали поразки 1-ї кінній армії Будьонного і зупинили "польський похід" Червоної армії. З 1921 року Змієнко працював у Військовому міністерстві уряду УНР в екзилі, був начальником розвідувального відділу Генштабу.

Могилу сотника Армії УНР і співзасновника ОУН Осипа Твердовського відшукали волонтери благодійного фонду "Героїка". Досі історики знали лише, що Твердовський помер у м. Еш-сюр-Альзетт у Люксембурзі.

Зараз ви читаєте новину «Бригаду ЗСУ пропонують назвати на честь українського генерал-хорунжого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути