Ексклюзиви
субота, 21 квітня 2018 10:20

Українське військо почало звільнення Криму

Під час Української революції 1917-1921 років місцеве населення зіткнулися з проблемою російської агресії та окупації територій. Як і зараз, тоді збройна інтервенція доповнювалася інформаційною війною. Пропаганда мала приховати справжній характер дій і наміри Москви.

У грудні 1917-го "почервонів" Чорноморський флот, який досі здіймав синьо-жовті стяги. Невдовзі українські прапори повернулися до Криму. У квітні 1918 року їх принесли вояки Кримської групи Армії УНР під командуванням Петра Болбочана, повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Автор: УІНП
  Командир Запорозької дивізії Олександр Натієв (у центрі) та полковник Петро Болбочан
Командир Запорозької дивізії Олександр Натієв (у центрі) та полковник Петро Болбочан

У ніч з 20 на 21 квітня 1918 року Кримська група зосередилася у Новоолексіївці. Авангардні частини наблизилися до передових ворожих позицій на Чонгарському півострові. Вранці 21 квітня ворожі солдати почали мінувати міст. Щоб завадити цьому запорожці відкрили по червоних артилерійський та кулеметний вогонь. Перестрілка тривала весь день. Пізно вночі 20 запорожців, озброєних ручними кулеметами, на чолі з Петром Зілинським-Содолем на дрезині проскочили замінований міст. Вони відкрили шлях до Криму двом бронепоїздам Семена Лощенка та Павла Шандрука. Привезена на бронепоїздах піхота захопила більшовицькі окопи, змусивши червоних тікати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крим повернеться неочікувано - Чийгоз

Увечері 22 квітня запорожці увійшли до Джанкою, який на той час встигли зайняти німці. Союзники намагалися не пустити українські війська далі вглиб Криму, однак це не зупинило болбочанівців, які вранці 24 квітня після короткого бою зайняли Сімферополь. Наступ був настільки стрімкий, що в полон потрапив цілий штаб оборони міста. До групи Болбочана почали приєднуватися кримськотатарські повстанці.

Автор: УІНП
  Кримська операція 1918 року
Кримська операція 1918 року

Але у Сімферополі назрівав конфлікт між українським та німецьким командуванням. Німці зажадали припинення бойових дій та виведення українських військ з півострова. Справа ледве не дійшла до збройного зіткнення між союзниками. 27 квітня військовий міністр Олександр Жуковський віддав наказ Кримській групі покинути півострів.

29 квітня за наказом командувача адмірала Михайла Сабліна над кораблями Чорноморського флоту в Севастополі були підняті українські прапори.

В ніч на 25 січня 1919 року Петра Болбочана арештували за наказом Симона Петлюри. Хоч у Києві в той час облаштувалася Директорія УНР, до міста підступали радянські війська. Керівники українського уряду схилялися до думки розпочати з більшовиками мирні переговори. Полковника утримували в №21 готелю "Континенталь" — на теперішній вул. Архітектора Городецького. Сусідній, 22-й, займав головний отаман. Та він жодного разу не поспілкувався з колишнім соратником за весь час його ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Українське військо почало звільнення Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути