Ексклюзиви
неділя, 05 серпня 2018 09:30

Бориса Антоненка-Давидовича засудили до 10 років концтаборів

Бориса Антоненка-Давидовича засудили до 10 років концтаборів
Письменник відмовився свідчити на допиті. Фото: Public Domain

5 серпня 1899 року народився український письменник, перекладач, лiтературний критик, мовознавець Борис Антоненко-Давидович.

Він народився у передмісті міста Ромни — Засуллі, тепер Сумської обл. в родині машиніста-залізничника Дмитра Олександровича Давидова і Юлії Максимівни Яновської. "Антоненко-Давидович" одночасно є псевдонімом і прізвищем його прадідів — реєстрових козаків Антоненків.

Після Охтирської гімназії Антоненко-Давидович вступив на природничий відділ Харківського університету. Невдовзі переводиться на історико-філологічний факультет Київського університету. Через матеріальні нестатки та безперервну зміну влади офіційно так і не здобув вищої освіти. Йому довелося опановувати науку самотужки.

У 1920-1921 роках Борис Антоненко-Давидович завідував Охтирською повітовою наросвітою. Разом із більшовиками він воював проти місцевих повстанських ватаг, збирав продрозкладку й проводив вибори до Рад. Пізніше він розчарувався у більшовизмі. Вирішив зайнятися літературою.

1927 року в журналі "Життя й революція" надруковано повість Антоненка-Давидовича "Смерть". Письменник намагається дослідити феномен більшовизму. 1929 року Антоненко-Давидович випускає у світ збірки репортажів "Землею українською", в яких багато місця приділено національному відродженню. Після цього письменника звинувачують у націоналізмі. Він змушений переїхати в Алмату, Казахстан.

2 січня 1935 року Антоненка-Давидовича заарештували й під конвоєм відправили до Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борис Антоненко - Давидович одружувався тричі

"Я не знаю, які у вас є засоби впливу на в'язнів під слідством. Та навіть коли б, припустимо, якимись невідомими способами вам пощастило зламати мене і я виказав би вам на себе й на інших оцю фантасмагорію, і коли б ви не тільки дарували мені моє "мерзенне", як ви кажете, життя, а навіть випустили на волю, то я повісився б на першому ж сучку. Тому що таким людям як я, можна жити з переламаним хребтом, але з переламаним моральним хребтом я жити не зміг би", - казав він на допиті.

На підставі фальшивого звинувачення Антоненка-Давидовича було засуджено на 10 років концтаборів. Письменник відбував засудження у СИБЛАГу та БАМЛАГу. Після того його відправили на довічне заслання в село Малоросєйка Больше-Муртанського району Красноярського краю.

Після повернення до Києва у 1957 році Антоненко-Давидович вирушає в подорож Україною. Враження від подорожей передає у збірках репортажів "Збруч" (1959) та "В сім'ї вольній, новій" (1960). Допрацьовує привезений із заслання в чернетці роман "За ширмою". Відразу після виходу роману письменника знову починають звинувачувати в неблагонадійності. У 1970 році вийшла книжка "Як ми говоримо", в якій автор розмислює над культурою української мови.

Борис Антоненко-Давидович помер 8 травня 1984 року у Києві. Похований на Лісовому кладовищі в Києві

Книжки Бориса Антоненка-Давидовича виходили у Болгарії, Польщі, Англії, Канаді, США та Австралії. Через 5 років після його смерті в Україні виходить книга художньої прози "Смерть. Сибірські новели. Завищені оцінки". За неї Антоненку-Давидовичу посмертно в 1992 році присуджено Державну премію ім. Т.Г. Шевченка.

Поет Максим Рильський зустрівся зі своєю майбутньою дружиною у знайомого Івана Очкуренка. Це був земляк, який дозволив йому пожити у своїй квартирі у Києві. В 1923 році Рильський влаштувався вчителем української мови і літератури у Другій залізничній трудовій школі - нині СШ №7 імені Максима Рильського.

Зараз ви читаєте новину «Бориса Антоненка-Давидовича засудили до 10 років концтаборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути