середа, 14 листопада 2012 12:09

Біля Омська археологи знайшли вулканічне скло
5

Вулканічне скло використовували як гроші
Фото: Фото: omskzdes.ru
Як розповів у ході прес-конференції, організованій в Омському державному історико-краєзнавчому музеї, радник генерального директора ОмПО "Радіозавод ім. О. С. Попова", науковий керівник Борис Коніков, на території Омського регіону не було ресурсів, необхідних для виготовлення вулканічкного скла
Кераміка з хвилястими лініями
Ріжуча знахідка

Вулканічне скло, знайдене під час археологічних розкопок, викликало ажіотаж серед омських дослідників. На думку експертів, знахідка, яку використовували в давнину як грошовий знак, пролежала в землі не менше 300 тисяч років.

Впродовж цілого року вчені займалися дослідженням унікальної пам'ятки археології Сибіру - "Стоянки Омської". Підсумком розкопок стали унікальні знахідки, вік яких складає не одну сотню тисяч років. Один з предметів, виявлених під час дослідження "Стоянки", викликав масу питань і припущень в наукових колах. Як розповів у ході прес-конференції, організованій в Омському державному історико-краєзнавчому музеї, радник генерального директора ОмПО "Радіозавод ім. О. С. Попова", науковий керівник Борис Коніков, на території Омського регіону не було ресурсів, необхідних для виготовлення подібного виробу.

"Знайдений предмет - це вулканічне скло, результат виверження, - повідомив археолог. - Його люди навчилися обробляти дуже давно - приблизно 300 тисяч років тому. Предмети, що виготовляються з цього матеріалу, раніше знаходили в Туреччині і Вірменії. Причому в цих країнах дане скло використовували як засіб оплати. Це древній еквівалент грошей. Яким чином даний предмет потрапив на територію Омська, ми поки не знаємо - в Західному Сибіру ніколи не було помічено навіть натяку на вулканічну активність. Але я думаю, що скло було привезене іноземцями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля підніжжя Везувія виявили залишки давньоримського трону

Крім унікального вулканічного артефакту, омські археологи виявили два загострених предмети з бронзи, причому один з них продемонструвати журналістам вчені не змогли - знахідка практично повністю вбита часом, і вилучати її з місця розташування дослідники поки не ризикують. Варто сказати, що й ці предмети також викликали масу питань.

"За своєю формою знайдений виріб з бронзи нагадує стародавній ніж, - розповів Борис Коніков. - Проте не виключено, що цей предмет використовувався як бритва. Загалом, це щось ріжуче. Вік знахідок - близько двох тисяч років до нашої ери" .

До всього іншого на "Стоянці Омській" вчені знайшли керамічний черепок з цікавою семіотикою. На думку дослідників, в знахідці закодовані прадавні вірування.

"Ось ці хвилясті лінії пов'язують із шануванням води, - відзначив учений. - Але я не виключаю, що це відбитки лап тварини. Це спроба впливати на тваринний світ, щоб він продовжував благополучно розвиватися, а отже, розвивалося і життя людини".

Всього за 2012 рік на території "Омської стоянки" було знайдено близько 500 предметів, що представляють інтерес для вчених. За словами Бориса Конікова, такого продуктивного періоду в археологів, що займаються дослідженням "Стоянки", не було ніколи.

Повна колекція предметів, знайдених на археологічній пам'ятці, знаходиться у фондах Омського краєзнавчого музею і становить, з урахуванням цього року, більше 7000 предметів. Ознайомитися з унікальними предметами доросійського побуту можна буде в стінах музею наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Біля Омська археологи знайшли вулканічне скло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути