пʼятниця, 13 травня 2016 16:10

Австралійські вчені знайшли найдавнішу сокиру в світі

Австралійські вчені знайшли найдавнішу сокиру в світі

Археологи з Австралійського національного університету в Кімберлі , що на півночі Західної Австралії, знайшли відщеп найстарішої в світі сокири.

Вік знахідки становить 46-49 тисяч років. Приблизно в цей же час в Австралії з'явилися перші люди. За словами археологів, виявлене знаряддя є найдавнішою сокирою планети, фрагменти якої відомі вченим.. Повідомляє Australian Archaeology.

Вперше фрагмент сокири був розкопаний в 1990-х роках в одній з найбільших скелястих печер округу Кімберлі. Нове дослідження показало, що знаряддя було виготовлене з базальту та за допомоги полірування піщаником. Ймовірно, сокиру використовували для обробки дерев або в якості списа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рівненські археологи досліджують залишки палацу Любомирських

Вчені не знають шляхів, за якими знайдена ними сокира потрапила на континент. На найближчих до ділянки територіях раніше не знаходили такі знаряддя праці. Можливо, сокиру було винайдено вже на континенті, де перші люди експериментували з новими технологіями.

Нагадуємо, що професор Гарвардської медичної школи Девід Райх і його колеги проаналізували ДНК останків 51 жителя Європи кам'яного віку. Згідно з висновками експертів, населення Європи в кам'яного періоду кілька разів кардинально змінювалося. Перші мешканці континенту майже не залишили слідів в більш пізніх популяціях

Зараз ви читаєте новину «Австралійські вчені знайшли найдавнішу сокиру в світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути