вівторок, 25 серпня 2020 08:20

Астроном зробив телескоп за одну ніч

Астроном зробив телескоп за одну ніч
Галілео Галілей помер 8 січня 1642-го у своєму ліжку. Папа Урбан заборонив ховати в родинному склепі Фото Hootsuite Inc

Галілео Галілей 25 серпня 1609-го продемонстрував Великій раді і дожу Венеції телескоп. Побачив за його допомогою супутники Юпітера, кратери на Місяці, плями на Сонці, довів обертання Сонця навколо своєї.

Винахідником телескопа вважається Ганс Ліпперсгей, голландський окулярний майстер німецького походження. Він, однак, не отримав патент на свій "прилад, що бачить речі далеко, як ніби вони поруч".

Досить швидко голландські телескопи поширились Європою і Галілео Галілей зробив власний телескоп за одну ніч. Помістив дві лінзи у свинцеву трубу.

Удосконаливши свій пристрій наступного року, телескоп Галілея міг збільшувати до 33 разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа заборонив ховати Галілея в родинному склепі

1615 року Папа Римський Павло V заявив, що вчення, згідно з котрим Сонце нерухоме і знаходиться в центрі світу "хибне, абсурдне, єретичне по формі і протирічить Святому письму". Галілею було наказано переглянути свої погляди.

Наступного року Галілея викликали в Рим на суд інквізиції. Будучи ізольованим у палаці інквізиції, він користувався великими привілеями. Займав три кімнати, мав слугу, вів переписку без контролю з боку цензури. Перший допит відбувся навесні 1633 року і Галілей підтвердив, що згоден покаятися.

Книжки заборонили і до кінця своїх днів учений став в'язнем інквізиції. Жив під домашнім арештом у своєму маєтку неподалік Флоренції. Йому забороняли відвідувати інші міста, приймати гостей.

22 березня 1633 року філософ, математик і астроном Галілео Галілей відрікся від своїх наукових творів на тому самому місці, де Джордано Бруно вислухав смертний вирок.

Зараз ви читаєте новину «Астроном зробив телескоп за одну ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути