Ексклюзиви
пʼятниця, 15 серпня 2014 10:43

Армія Хмельницького атакувала польське військо з двох боків у Зборівській битві 365 років тому

365 років тому цього дня відбулася Зборівська битва.

  Зборівська битва 1649 року
Зборівська битва 1649 року

15 серпня 1649 року у ході Зборівської битви козацькою армією Богдана Хмельницького під Зборовом було розбито польське королівське військо Яна ІІ Казимира.

Козаки оточили основні сили польського війська у Збаражі. Польське командування було змушене зібрати військо чисельністю у 30 тисяч осіб, яке на чолі з королем Яном ІІ Казимиром вирушило з-під Любліна на допомогу війську в Збаражі.

Хмельницькому вдалося вміло використати умови місцевості, що дало йому можливість напасти на військо поляків саме тоді, коли вони переправлялися через річку Стрипа біля Зборова.

Вранці, 15 серпня 1649 року, польське військо атакували з двох боків: козацькою армією і татарами. Воно зазнало великих втрат. Наступного дня козаки прорвалися у табір поляків. Яну ІІ Казимиру загрожували полон і повний розгром. Кримський хан Іслам-Гірей ІІІ дав згоду на сепаратні переговори, чим врятував польське військо. Він припинив бойові дії, і вимагав цього ж від Хмельницького. Інакше він погрожував виступити проти України на боці Польщі. Богдан Хмельницький погодився на ці умови, після чого бойові дії було повністю припинено.

Зборівську битву 1649 року можна назвати однією з головних битв українського козацького війська, що була проведена на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким у ході Національно-визвольної війни.

Зараз ви читаєте новину «Армія Хмельницького атакувала польське військо з двох боків у Зборівській битві 365 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути