четвер, 12 листопада 2020 18:26

Архів виклав унікальні документи до 100-річчя легендарного керівника УПА
8

Марія Савчин і Василь Галаса з сином Зеноном
Фото: avr.org.ua/
Марія Савчин - зв'язкова УПА
Осип Дяків - "Горновий", Осип Кусень  "Сірий", Василь Галаса - "Орлан"
Василь Галаса
Анкета арештованого Василя Галаси

12 листопада 1920 року народився один із керівників українського збройного підпілля та член Проводу ОУН Василь Галаса - "Орлан".

До 100-річчя полковника Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України та Архівом національної пам'яті опублікували 35 унікальних архівних документів, передає "Історична Правда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайдені речі повстанців викупили для музею

У колекції можна ознайомитися з ордерами на арешт Галаси, протоколами допитів підпільника та свідків, листами до побратимів, приватними світлинами, зокрема з дружиною Марією Савчин та дитиною, планами агентурно-оперативних заходів щодо захоплення полковника, вилученими особистими речами і вироком.

Переглянути всю добірку можна на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху за посиланням.

Василь Галаса народився 12 листопада 1920 року в селі Білокриниця на Тернопільщині. Був членом Української головної визвольної ради, крайовим провідником ОУН Північно-Західних Українських земель, керівником Перемишлянського обласного проводу ОУН.

Відповідав за організацію рейдів УПА в Західну Європу. Займався інформаційною роботою: керував підпільною друкарнею, редагував видання та журнали ОУН. Був нагороджений Золотим Хрестом Заслуги і медаллю "За боротьбу в особливо важких умовах".

1953 року його разом із дружиною Марією схопили агенти МҐБ. 1958-го засудили до 10 років виправних таборів. Після звільнення за 2 роки жив у Києві під наглядом КҐБ.

Після здобуття Україною незалежності впорядковував матеріали про історію українського визвольного руху. Автор книги спогадів "Наше життя і боротьба".

Зараз ви читаєте новину «Архів виклав унікальні документи до 100-річчя легендарного керівника УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути