Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2016 15:23

Археологи знайшли зв'язок між античною Польщею та кельтами

Археологи знайшли зв'язок між античною Польщею та кельтами

Давня історія Польщі більше пов'язана з готами та місцевими племенами, аніж з кельтами. Тим не менш, після багатьох розкопок археологи виявили зв'язок між сучасною територією Польщі та давніми кельтськими племенами. Про це пише "Ancient Origins".

Наприклад, археологічні розкопки показують, що кельти прибули і створили поселення в Польщі. Вони, ймовірно, прийшли через Моравію приблизно в 4 ст. до н.е. Перша група прибула в Нижню Сілезію, на південь від міста Вроцлав.

Інша група кельтських поселень знаходилась недалеко від Кракова . Вивчаючи ці поселення, польські дослідники почали розуміти, що племена на території Польщі в кінці залізної ери були під сильним впливом кельтської культури. Польща ніколи не була частиною Римської імперії, тому вплив змішаних аспектів різних доримських племен, в тому числі готів, скіфів і т.д., творили ранню історію країни в Центральній Європі.

Що цікаво, немає ніяких доказів конфліктів між кельтами і племенами, які були завойовані ними. Здається, що вони не боролися, а об'єднали свої сили. Кельтські поселення містять елементи й автохтонних культур. Вони прийшли до Польщі, можливо, через економічні проблеми. Польща завжди була дуже хорошим місцем для сільського господарства і видобутку корисних копалин. Земля була багата на залізну та мідну руду, солі, золото і т.д.

Перші племена кельтів осіли в Сілезії на лівому березі річки Одер. Розкопки показують, що вони були там приблизно в 400 - 120 р. до н.е. Характерні кельтські могильники та інші докази їх присутності були виявлені в районі села Глибочице. Всередині могили дослідники виявили кельтський скарб залізних браслетів, перснів, ланцюжків і брошок.

Інші важливі поселення були виявлені поблизу річки Сян і в районі міста Кракова. Вважається, що кельти жили в цьому регіоні між 270 і 170 до н. Згодом, плем'я змінили місце поселення і злилося з автохтонним населенням в Тинці. В Куяві археологи знайшли докази існування кельтського поселення. В останній раз, коли прослідковується культурний діалог між кельтськими племенами з місцевим населенням, як відомо, датується 170 р н.е., коли вони були відзначені Пуховською культурою.

Кельти принесли передові сільськогосподарські та інші навички в Польщу. Вони вже мали більш складний реманент та інші досягнення, які значно відрізнялися від місцевих. Кельтські фермери прекрасно знали, що робити з багатою землею. Вони також принесли насіння, яке не було відоме раніше. Кельти знали технології випікання, фарбування суден, виготовлення скла, а також вироблення вражаючих ювелірних виробів з використанням золота і напівкоштовного каміння.

До приходу кельтів тут не було ніяких контактів з грецькими містами. Цілком можливо, що кельти також могли впливати на торгівлю між Балтійським та і Адріатичним морями. Вони звичайно продавали балтійський бурштин в Південну Європу. У 1-му столітті до нашої ери вони почали виплавляти золоті, срібні монети під Краковом. Найбільший скарб був знайдений в Гожуві, недалеко від Освенцима. Кельтські монети були виявлені в ході археологічних розкопок в місті Каліш, що в центральній Польщі. Це було дуже несподівано, тому що місцеві ресурси не були привабливі для кельтів.

Результати дослідження монет було опубліковано в 2009 році. Монети підтвердили, що кельти, які жили на території нинішньої Польщі, були багатими і могутніми. Вони мали тісні контакти з усією Європою, але економічний і політичний центр "польських кельтів" був розташований ближче до Балтійського моря, ніж вважалося раніше.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли зв'язок між античною Польщею та кельтами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути