неділя, 16 квітня 2023 01:30

Археологи знайшли нетиповий череп динозавра

Археологи знайшли нетиповий череп динозавра
В Австралії знайшли череп динозавра. Фото: IFLScience

В Австралії дослідники виявили майже повний череп динозавра.

Динозавр отримав прізвисько Енн. Він має нетипову схожість з іншим видом динозаврів, Sarmientosaurus musacchioi з Аргентини. У них обох дуже маленькі конусоподібні зуби. Також є подібність у будові кісток черепа та потилиці, пише IFLScience.

"Цей череп дає нам рідкісну можливість поглянути на анатомію цього величезного завроподу, який жив на північному сході Австралії майже 100 мільйонів років тому. Наше дослідження показує, що Diamantinasaurus був одним із "найпримітивніших" титанозаврів. Краще зрозумівши цей вид, можна пояснити, чому титанозаври були такими успішними, поширеними по всьому світу, аж до кінця епохи динозаврів", – розповів доктор Стівен Поропат.

Команда провела комп'ютерну томографію фрагментів черепа. Його загальний розмір становить близько 50 см у довжину і показує більшу частину лівої сторони голови, хоча права сторона, переважно, відсутня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пустелі виявили сліди людини, яким 120 тис. років

Завроподи бродили суходолом протягом крейдяного періоду практично у всіх куточках світу.

У серпні 2020 року археологи виявили давні крем'яні знаряддя неподалік міста Дімона в Ізраїлі. Знахідки розповіли про напрямок міграції первісних людей.

Усі предмети були створені в техніці нубійської леваллуа, характерної для доісторичних жителів Африки. Їхній вік оцінили у 100 тис. років, а подібні в Ізраїлі зустрічають вперше. Вони засвідчили, що люди рухалися з Африки через пустелю Негев.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли нетиповий череп динозавра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути