Ексклюзиви
понеділок, 21 вересня 2020 13:43

У пустелі виявили сліди людини, яким 120 тис. років

У пустелі виявили сліди людини, яким 120 тис. років
Сліди ідентифікували та датували за допомогою оптично стимульованої люмінесценції Фото: ciencemag.org

Учені виявили сліди людини, яким 120 тис. років у пустелі Великий Нефуд у Саудівській Аравії. За їх словами, знахідка змінює уявлення про розселення людей Євразією.

До цього дослідники знаходили лише одну кістку людського пальця, віком 88 тис. років і майже 400 слідів тварин таких як віслюки, буйволи, слони, верблюди тощо. Лише 7 із них ідентифікували відбитками людських ніг. Їх порівняли зі слідами сучасних людей і неандертальців. Дійшли висновку, що їх залишили люди з довшими ногами, більшим зростом і меншою масою - Homo sapiens, а не неандертальці, інформує Science Mag.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найдавніші в Європі сліди людини

Імовірно, люди бродили вздовж берега стародавнього озера. Зупинилися, щоб випити прісної води чи відстежували стада диких тварин. За кілька годин відбитки висохли і врешті-решт скам'яніли.

Стародавні сліди, названі першими справжніми людськими відбитками в Аравії, надають рідкісні докази того, коли і де люди заселяли півострів. Свідчать про те, що могли рухатися на великі відстані між Африкою та Аравією. І, мабуть, ділилися на досить великі групи збирачів, які змогли глибоко проникнути в багаті на їжу заболочені угіддя.

У серпні 2020 року археологи виявили давні крем'яні знаряддя неподалік міста Дімона в Ізраїлі. Знахідки розповіли про напрямок міграції первісних людей.

Усі предмети були створені в техніці нубійської леваллуа, характерної для доісторичних жителів Африки. Їхній вік оцінили у 100 тис. років, а подібні в Ізраїлі зустрічають вперше. Вони засвідчили, що люди рухалися з Африки через пустелю Негев.

Зараз ви читаєте новину «У пустелі виявили сліди людини, яким 120 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути