середа, 15 серпня 2012 14:28

Археологи заявляють про існування паралельної лінії еволюції давньої людини

Автор: Фото: nauka21vek.ru
  При невеликому обсязі мозку Homo rudolfensis мав досить великі розміри
При невеликому обсязі мозку Homo rudolfensis мав досить великі розміри

Антропологи встановили, що людина рудольфська, яка жила близько 2 мільйонів років тому, була не варіацією людини вмілої, а представником паралельної лінії в еволюції давніх людей. Висновки вчених базуються на аналізі трьох нових знахідок у містечку Кооби Фора в Кенії, знаменитому своїми останками древніх людей. Авторам дослідження недавно вдалося виявити тут лицьові кістки, добре збережену щелепу і фрагмент ще однієї щелепи гомінідів, які жили близько 2 мільйонів років тому. Всі три знахідки належали трьом різним особинам.

За словами археологів, кістки дуже нагадують виявлений в сімдесяті роки минулого століття на цій же території череп KNM-ER 1470. Його власника прийнято називати людиною рудольфскою (Homo rudolfensis). Чи Був він окремим видом гомінідів або всього лише особливою варіацією людини вмілої (H. habilis), яка жила у той час, було предметом суперечок серед археологів безпосередньо з часу виявлення черепа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Просочені отрутою стріли довели, що бушмени старші на 30 тисяч років

Справа в тому, що череп KNM-ER 1470 досить сильно відрізнявся від черепа типового H. habilis більшими розмірами і меншим виступом верхньої щелепи (нижня щелепа у KNM-ER 1470 не збереглося). Проте, цих ознак було недостатньо для того, щоб переконати тих, хто вважав людину рудольфську лише місцевої варіацією H. habilis.

Знахідки, зроблені авторами цієї роботи, дозволяють говорити про те, що H. rudolfensis був дійсно окремим представником роду Homo і існував паралельно з H. habilis. По-перше, знайдені лицьові кістки належали молодому гомініду і були істотно менше, ніж у KNM-ER 1470, але при цьому мали точно таку ж будову. По-друге, нижня щелепа у людини рудольфскої була незвичайною U-подібної, а не типовою для H. habilis V-подібної форми. Два види відрізнялися також і будовою зубів.

Відкриття археологів дозволяє говорити про існування двох паралельних ліній в еволюції перших представників роду Homo. Яка з них дала початок людини прямоходячої (H. ergaster), що існувала деякий час спільно з рудольфскою і вмілою, поки не зрозуміло. Тим більше, не зрозуміло, хто з них був прямим предком сучасних людей. Наблизитися до відповіді на це питання можна буде, якщо з нових останків вдасться отримати ДНК підходящої для секвенування якості.

Зараз ви читаєте новину «Археологи заявляють про існування паралельної лінії еволюції давньої людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути