Ексклюзиви
середа, 13 червня 2012 15:43

Люди не вплинули на вимирання мамонтів - вчені

Люди не вплинули на вимирання мамонтів - вчені
Прямі свідчення полювання стародавньої людини на мамонта, зокрема, знахідки застрягли в кістках мамонтів наконечників списів поодинокі. Фото: elementy.ru

Мамонти на території Берингії - північно-східного Сибіру, Чукотки і Аляски, вимерли 11 500 років тому через різке похолодання на півночі і заміну степів на болота й тайгу на півдні регіону. Стародавні люди-мисливці мало вплинули на процес зникнення цих тварин, заявляють російські та американські палеонтологи в статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

"Старовинні люди не чинили істотного впливу на мамонтові популяції Сибіру й Аляски, а головним фактором вимирання мамонтів все-таки були природні процеси", - сказав РИА Новости один з авторів роботи, російський палеонтолог Ярослав Кузьмін з Інституту геології і мінералогії імені Соболєва Сибірського відділення РАН.

На сьогоднішній день не існує спільної думки про причини вимирання мегафауни Льодовикового періоду. Частина вчених вважає, що мамонти, шерстисті носороги вимерли винятково через зміну клімату, тоді як інші палеонтологи дотримуються гіпотези рівного "внеску" людини й клімату в зникнення гігантських тварин в Азії та Америці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З "Льодовикового періоду" зроблять виставу

Глен Макдональд (Glen Macdonald) з університету штату Каліфорнія в Лос-Анджелесі (США) і його колеги, в тому числі Кузьмін і Любов Орлова з Інституту геології і мінералогії імені Соболєва, простежили за скороченням ареалу проживання мамонтів на території Берингії за останні 50 тисяч років .

Для цього автори статті вирахували вік близько 1,3 тисячі останків мамонтів, знайдених на території північно-східної Сибіру, Чукотки й Аляски, і проаналізували рослинні рештки та хімічний склад близько тисячі скам'янілих зразків ґрунту в тих регіонах, де колись мешкали стародавні гіганти.

За розрахунками дослідників, мамонти були широко поширені на території Берингії в пізньому плейстоцені, приблизно 45-30 тисяч років тому. Про це говорять три сотні скам'янілостей, виявлених в різних точках на мапі Азії та Північної Америки.

Аналіз зразків ґрунту вказав на те, що приблизно 30 тисяч років тому відбулося похолодання клімату і типова їжа мамонтів - чагарники і трав'янисті рослини - була замінена на рослинність торф'яних боліт в північних районах Берингії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимерлого родича слона знайшли в Чилі

Як вважають палеонтологи, це послужило причиною значного скорочення популяції шерстистих родичів слона на території та Азії, і Північної Америки. Ареал проживання сибірських і американських мамонтів змістився на південь, у більш сприятливі для проживання райони.

В останньому періоді їх існування - від 20 до 10 тисяч років тому - мамонти пережили короткий популяційний "бум", за яким послідувало швидке скорочення ареалу проживання на півдні Сибіру та Америки, де степи і трав'янисті рівнини стали заростати тайгою або перетворюватися на болота.

Приблизно 13 тисяч років тому на півночі Азії і Аляски почалося різке похолодання, яке "добило" залишки популяцій мамонтів, що втекли на північ від потепління в південних регіонах. Як стверджують дослідники, ізольовані групи мамонтів зберігалися на арктичних островах до 2 тисячоліття до нашої ери, поступово зменшуючись і зникаючи.

За розрахунками вчених, поява людей у ??цій частині Азії в цей період зіграла лише мінімальне значення у зникненні мамонтів - ключову роль у цьому процесі відіграв клімат і зникнення степів, здатних задовольняти апетити гігантських травоїдних.

Кузьмін зазначив, що прямі свідчення полювання стародавньої людини на мамонта, зокрема, знахідки застрягли в кістках мамонтів наконечників списів, на великій території Росії поодинокі; їх нині відомо всього два. При цьому кількість стоянок палеоліту в Росії, де знайдені кістки мамонтів, обчислюється кількома сотнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мамонтів убила епідемія - вчені

"Це говорить про те, що полювання на мамонта ніколи не практикувалася в палеоліті у значних обсягах. Люди, швидше за все, збирали мамонтові кістки і бивні в місцях їх масового скупчення - так званих "мамонтових кладовищ", подібних знахідок численних трупів слонів в Африці біля водопоїв", - сказав учений.

За його словами, кліше "мисливців на мамонтів льодовикової епохи", запропоноване вченими та письменниками-фантастами в кінці 19 - початку 20 століття, не відповідає реальності ще й тому, що у людей просто не було засобів для полювання на мамонтів в "промислових обсягах".

Він зазначив, що мамонти по своїй поведінці були близькі до сучасних слонів, які є стадними тваринами, захищають своїх родичів від можливих атак хижаків.

Зараз ви читаєте новину «Люди не вплинули на вимирання мамонтів - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути