пʼятниця, 12 березня 2021 17:31

Археологи спростували міф про скіфів

Археологи спростували міф про скіфів
Археологи встановили, що не всі скіфи кочували. Фото: Svetlana Andrukh

Міжнародна команда археологів встановила, що не всі скіфи кочували.

Раніше вчені поєднували різні культури півдня України в єдину скіфську ідентичність. Сучасні дослідники проаналізували людські кістки та зубну емаль. Виявили, що люди в цьому регіоні жили в поселеннях. Вирощували просо і розводили худобу в змішаних економічних системах, повідомляє phys.org.

"Наше дослідження демонструє загальний низький рівень мобільності людей в безпосередній близькості від ключових міських районів скіфської епохи, на відміну від колишніх стереотипів про те, що це було кочове населення. Хоча в скіфську епоху мобільність збільшилася в порівнянні з попередніми періодами, вона була обмежена невеликим відсотком людей", - сказала провідна авторка дослідження Алісія Вентреска Міллер.

Археологи взяли зразки кісток і зубної емалі 56 людських скелетів в похованнях у Більську, Мамай-Горі та Медвіні.

Зразки дослідили за допомогою ізотопного аналізу. Виділили стронцій, кисень, азот і вуглець, що відкладаються в тканинах людини в результаті їжі та пиття. Це дозволяє дослідникам визначати, де подорожувала і жила людина. Ці аналізи показали, що міські райони були місцями соціальної та економічної різноманітності. Люди там вирощували просо і розводили худобу. Вони в основному залишалися там, де займалися сільським господарством.

"Скіфська епоха явно була періодом протиріч з переконливими доказами складної взаємодії між хліборобами й скотарями, які сприяли скупченню населення в міських районах", — сказала Вентреска Міллер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сокири, стріли та миски - розкопали кургани, яким 6 тис. років

У майбутньому дослідники сподіваються одержати докладніше уявлення про переміщення людей між міськими центрами та сільськими районами.

"Ми можемо піти далі від передбачуваних стереотипів міграції та кочівництва в сторону динамічного й комплексного розуміння скіфських співтовариств", — сказала вона.

На Мамай-горі поблизу Каховського водосховища знайдено унікальне парне поховання скіфів. Чоловік і жінка були поховані на глибині 2 м від сучасної поверхні. Унікальність цього поховання в тому, що тіла були покладені одне на одне. У головах у померлих виявлено скелет коня.

Зараз ви читаєте новину «Археологи спростували міф про скіфів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути