вівторок, 04 вересня 2012 14:35

Археологи скептично оцінили пошуки останків Данила Галицького

Археологи скептично оцінили пошуки останків Данила Галицького
Пам'ятник королю Данилові у Львові. Фото: uk.wikipedia.org

Українська сторона отримала дозвіл на проведення археологічних досліджень на місці гіпотетичного поховання князя Данила Галицького в польському місті Хелм. Щоб добитися цього, Міністерство економічного розвитку і торгівлі передало в користування Української римо-католицької церкви одну з будівель у Львові. Експерти у сфері релігії вважають, що розкопки можуть стати важливою подією як у церковній, так і у світській археології. У свою чергу археологи стверджують, що могила Данила Галицького давно знищена, повідомляє "Комерсант".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві невідомі почали забудову Лисої гори

Про те, що Україна домоглася дозволу на проведення пошуків останків князя Данила Галицького, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. "Міністерство економіки повинно було передати римсько-католицькій церкві будівлю у Львові, де зараз знаходиться підвідомча Міністерству філія Держтехстандарту. Ми зі свого боку виступили з тим, щоб нашим археологам та історикам надали право на проведення наукових досліджень церкви у Хелмі, де за історичними даними був похований Данило Галицький", - пояснив він.

Данило Галицький народився приблизно в 1201-1204 році. У різний час був великим князем Волинським, Галицьким і Київським, є засновником Львова та Хелма. Помер в 1264 році і був похований у церкві Пресвятої Богородиці в Хелмі (нині - Люблінське воєводство у Польщі). Зараз на місці цього храму знаходиться базиліка Різдва Пресвятої Діви Марії (римсько-католицька церква), побудована на старих фундаментах у 1735-1756 роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У середньовічному монастирі знайшли останки Мони Лізи

За словами пана Порошенка, українські вчені не могли отримати дозвіл на такі дослідження. "Ми вважаємо нашу пропозицію правильною, тим більше, що за законом ця будівля не підлягає обов'язковій реституції - там знаходилася трапезна ченців-домініканців, а значить - це не місце здійснення богослужінь".

На даний час українсько-польська спільна група поки не розпочала розкопки, а тільки проводить переговори про початок досліджень на місці передбачуваного поховання князя Данила Галицького. За інформацією "Комерсант", українські вчені вже виїхали в Хелм.

Експерти в галузі релігії позитивно поставилися до перспективи проведення подібних досліджень. "Якщо ці розкопки почнуться, то вони стануть важливою подією не тільки для церковної, але і для світської археології. Навіть якщо останки князя не будуть знайдені, то археологи можуть виявити там багато чого іншого, що дасть додаткову інформацію про життя Галицько-Волинського князівства" , - заявила віце-президент Української асоціації релігієзнавців Людмила Филипович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вишгороді шукають резиденцію княгині Ольги

Однак, археологи до основної мети досліджень поставилися скептично. "Знайти поховання абсолютно неможливо, оскільки воно давно знищено. Тому всі розмови про якусь могилу Данила Галицького абсолютно ненаукові. Хоча там дійсно можна знайти багато цікавого, що відноситься до періоду Галицького князівства", - упевнений директор Інституту археології Національної академії наук України Петро Толочко.

Зараз ви читаєте новину «Археологи скептично оцінили пошуки останків Данила Галицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути