понеділок, 12 червня 2023 01:30

Археологи розкопали фортецю вікінгів

Археологи розкопали фортецю вікінгів
На острові у Польщі знайшли давні вали. Фото: eastnews.ua

Залишки фортеці X століття знайшли археологи перед будівництвом оглядової вежі на вершині піщаного пагорба на Волині, острові у Балтійському морі.

Вони можуть допомогти відкрити одну з найбільших таємниць епохи вікінгів, передає The New Yourk Times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли скелет доісторичного фермера

Вікінги створювали аванпости на балтійському узбережжі сучасної Польщі. Вони торгували сіллю, бурштином та забирали у рабство слов'ян.

Але залишалось загадкою місце найбільшого поселення вікінгів у цьому районі. Місто та фортеця згадуються в історичних текстах з початку XII століття під назвою Йомсборг. Можливо, вона була пов'язана з, можливо, міфічним орденом найманців, відомим як Йомсвікінг.

Теперішня знахідка могла бути цією фортецею.

У 1930-х роках група проводила там розкопки. Вони намагались спростувати твердження поляків про те, що цю місцевість населяли слов'яни. Тоді дослідники знайшли кілька артефактів, але слідів фортеці вікінгів не знайшли.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з'явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкопали фортецю вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути