вівторок, 30 травня 2023 01:30

Знайшли скелет доісторичного фермера

Знайшли скелет доісторичного фермера
У Польщі відкопали давній скелет. Фото: Live Science

Скелет неолітичного фермера знайшли археологи під час розкопок біля Кракова у Польщі.

Його виявили під час ремонту міської площі у Сломниках Малопольського воєводства. Скелет перебуває й хорошому стані. Його вік може становити близько 7 тис. років, передає Live Science.

У похованні також виявили фрагменти глиняного посуду. Він міг належати до лінійно-стрічкової культури. Людина була похована у пухкому ґрунті, що має некислий хімічний склад. Такі умови допомогли зберегти скелет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі знайшли давні фігурки з незвичайною історією

Людина могла бути фермером доби неоліту, який перетнув Карпати з півдня та потрапив на територію Польщі.

"Ми досі мало знаємо про їхню культуру і особливо про звичаї поховання. Вони ховають своїх мерців або в межах поселень, або на окремих цвинтарях, але цвинтарі дуже рідкісні. Ви повинні уявити, що ці ранні землероби вступали на зовсім нову для них землю. На землю дрімучих лісів Середньоєвропейської низовини. На землю з суворішим кліматом", – сказав археолог Павел Міцик.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з'явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли скелет доісторичного фермера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути