середа, 15 квітня 2020 16:32

Археологи під поховальною маскою людини виявили баранячий череп

Учені виявили баранячий череп усередині людської поховальної глиняної маски, якій 2,1 тис. років. Маску молодого чоловіка знайшли ще 1968-го у Шестаковському кургані в Хакасії. Артефакти виготовляли представники тагарской сибірської культури в останній період свого існування, але використовували для цього людські черепи.

Тагарці того періоду намагалися муміфікувати своїх небіжчиків. Археолог Ельга Вадецька вважає, що спочатку тіло ховали у неглибокій могилі або під грудою каміння. За декілька років скелет, сухожилля і спинний мозок людини вкривали травою, шкірою і корою - так тіло перетворювалося на своєрідну людиноподібну "ляльку". Сам череп вкривали глиною та гіпсом, заповнюючи ніс, очниці та рот. Так намагалися відтворити риси обличчя покійника. Часто готовий "виріб" прикрашали малюнками. Вони засвідчували належність до певної родини чи клану. Потім голови повертали родині, яка зберігала їх до повторного обряду поховання, пише The History Blog.

Автор: Institute of Nuclear Physics, SB RAS
  Всередині поховальної маски, виготовленої представниками тагарської культури знайшли баранячий череп
Всередині поховальної маски, виготовленої представниками тагарської культури знайшли баранячий череп

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наче ляльки - показали мумії, знайдені на північному острові

Нові більш якісні рентгенівські знімки показали, що у масці замість черепа людини знаходиться череп барана. Випадок називають першим, коли нелюдський череп виявили всередині такої голови чи подібних до неї артефактів. Вчені вважають, що так могли ховати людину, тіло якої не знайшли. Її замінили двійником - твариною, в якій була втілена людська душа. Археологи уже знаходили приклади подібних кенотафів.

За іншою версією, представники культури вчинили "підставне поховання", щоб дати людині, яка провинилася перед общиною, шанс розпочати життя з чистого листа. Третє припущення полягає у тому, що родичі могли використати череп барана як основу для маски замість утраченого чи сильно пошкодженого людського черепа. Лише наявність глиняної голови дозволяла друге традиційне перепоховання.

2019 року в Болгарії археологи знайшли скелет спортивного фаната і посудину в формі голови борця. Їм близько 1,8 тис. років.

Знахідка вилита з латуні, з цапиною борідкою та зламаним носом. Має "головний убір" у вигляді шкури якогось хижака, можливо, пантери чи леопарда. Вчені вважають, що "голову" використовували для зберігання бальзамів чи парфумів. Такі речі нерідко зустрічалися на колишніх теренах Римської імперії

Зараз ви читаєте новину «Археологи під поховальною маскою людини виявили баранячий череп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути