Ексклюзиви
середа, 12 грудня 2018 15:36

Археологи знайшли ДНК на доісторичній жуйці

Археологи знайшли ДНК на доісторичній жуйці
На доісторичній жуйці знайшли сліди зубів. Фото: biorxiv.org

На доісторичних жуйках знайшли ДНК чоловіка і 2 жінок віком від 5 до 18 років.

Це зробила команда археологів із Швеції та Норвегії на чолі з Андерсом Гьотерстрьомом зі Стокгольмського університету, пише biorxiv.org.

Жуйки знайшли наприкінці 1980-х шведські археологи на заході країни на місці палеолітичної стоянки Хасебе Клев. Це були обвуглені фрагменти розміром із ніготь і з помітними слідами зубів. Всього таких жуйок було близько 100. Хімічний аналіз показав, що це фрагменти берести. Із неї стародавні мисливці-збирачі вміли отримувати дьоготь, використовуючи його як найпростіший клейкий засіб. Частинки розм'якшували над вогнем і довго, ретельно жували до стану густої маси. Нею додатково зміцнювали знаряддя на держаках.

Вчені виявили, що на стоянці Хасебе Клев бересту жували представники різного віку. Розшифровка геному показала, що люди належали до скандинавських мисливцій-збирачів. Вони займалися полюванням на оленів на території нинішніх Швеції та Норвегії 8 тис. років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли вівтар для людських жертвопринесень

За словами авторів, це вказує на нову можливість досліджень древніх народів і популяцій, навіть не маючи під рукою безпосередніх останків їхніх представників.

У печері Тюнель Велькі на Краківсько-Ченстоховській височині в Польщі знайшли тіло маленької дитини із черепом пташки у роті. Померла кілька сотень років тому, хоча іншим людським кісткам у печері було більше 4500 років.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли ДНК на доісторичній жуйці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути