вівторок, 09 квітня 2013 12:31

Археолог: таємничі лінії в пустелі Наска є лабіринтом
5

Фото: Фото: newsps.ru

Деякі з Ліній Наска представляють собою таємничі геогліфи, які охоплюють широку смугу твердої перуанської пустелі, можливо, колись були лабіринтом, побудованим з духовною метою, говориться в новому дослідженні.

Новий погляд на знамениті геогліфи, який був опублікований в журналі Antiquity, були отримані в результаті радикального низькотехнологічного способу вивчення давніх письмен на піску: за допомогою пішої експедиції.

У той час, коли Лінії Наска, які охоплюють територію площею 85 квадратних миль, були намальовані, "люди не дивилися на них з повітря, вони сприймали їх, перебуваючи на рівні землі, - сказав Тімоті Інгольд, завідувач кафедри культурної антропології в університеті Абердін, - і щоб зрозуміти, що саме вони можуть означати для простих людей, ви маєте пройти по ним".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перуанська цивілізація виникла завдяки окультурювання кукурудзи, а не рибальству

Незважаючи на те, що таке обгрунтування, не перший погляд, здається абсурдним, насправді, дуже небагато археологів вивчили Лінії Наска саме цієї точки зору. Причиною тому є той факт, що більшість з цих картин повністю видно тільки з районів, розташованих вище передгір'їв або з космосу.

Істинне призначення Ліній Наска є таємницею відтоді, як вони були вперше виявлені в 1920-х роках перуанським археологом Торібйо Мехія Зесспе. Люди, що належать до давно забутої цивілізації Наска створили ці креслення між 200 р. до н. е. і 500 р. н. е..за допомогою зриву темного верхнього ґрунтового шару в безплідній пустелі, щоб оголити світлі піщані ґрунти, говорить Клайв Рагглс, археолог з Університету Лестера в Великобританії.

"Завдяки сухому безвітряну клімату велика частина різьблення чудово збереглася - сотні зображень у формі тварин, таких як ягуари і мавпи, а також численні геометричні візерунки - видно і по сьогодні", - додає він.

Причина, за якій стародавні люди створили Лінії Наска, є таємницею: деякі археологи припускають, що це може бути злітно-посадковою смугою, примітивним сонячним календарем або іригаційної системою.

"Простої відповіді на це питання не існує. Різні геогліфи були явно створені протягом значного періоду часу, і майже напевно були наповнені безліччю смислів і цілей", - говорить Рагглс.

Зараз ви читаєте новину «Археолог: таємничі лінії в пустелі Наска є лабіринтом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути