четвер, 23 травня 2013 11:43

Англійці дізналися про готовність Японії до війни ще на початку 1941-го

Англійці дізналися про готовність Японії до війни ще на початку 1941-го
Японські пілоти під час інструктажу на борту авіаносця перед атакою на Перл-Харбор. Фото: fresher.ru

З розсекречених документів стало відомо, що британська розвідка ще в лютому 1941 року дізналася про готовність Японії до початку війни в Тихому океані.

Перед початком війни в Тихому океані британська розвідка за вказівкою прем'єр-міністра Вінстона Черчилля організувала ефективне прослуховування телефонних розмов співробітників посольства Японії в Лондоні і, зокрема, дізналася, що в лютому 1941 року їм було наказано у будь-який момент бути готовими до евакуації, передає ИТАР -ТАСС.

З цього був зроблений висновок, що Токіо має намір в союзі з гітлерівською Німеччиною напасти на британські володіння в Азії, свідчать документи, розсекречені в четвер Національним архівом Великобританії.

Таємну вказівку про можливу евакуацію, повідомляють токійські ЗМІ, було зроблено послом Японії в Лондоні Мамору Сігеміцу, який потім став міністром закордонних справ.

Черчилль, як йдеться в документах, в лютому 1941 року дав вказівку систематизувати матеріали прослуховування і направити їх президенту США Франкліну Рузвельту. При цьому він зажадав "зберегти жвавість реальних розмов" співробітників японського посольства.

Один з них, зокрема, в підслуханій телефонній бесіді стверджував, що "Черчілль більш великий, ніж Гітлер". Співрозмовник дипломата при цьому висловив надію на те, що Черчилль скоро помре і Британія в результаті виявиться "як корабель без керма".

Нагадаємо, 7 грудня 1941 року Японія здійснила напад на Перл-Харбор у Тихому океані, що стало приводом для вступу США у Другу світову війну.

Зараз ви читаєте новину «Англійці дізналися про готовність Японії до війни ще на початку 1941-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути