Ексклюзиви
четвер, 30 квітня 2020 08:21

Американці анексували постраждалі від епідемії острови

Американці анексували постраждалі від епідемії острови
Гаваї налічують 137 островів та атолів. Фото: unsplash.com

США анексували Гавайські острови 30 квітня 1900-го, оголосивши їх своєю "заморською територією". Перед цим епідемії винищили майже все населення островів.

Тихоокеанські острови Гавайського архіпелагу заселені ще з XI-го століття полінезійцями та згодом відкриті європейцями. Стали відомі світу лише після прибуття на них британського капітана Джеймса Кука в 1778 році.

З кінця XVIII століття на островах часто бували європейські та американські китобої і торговці. В обмін на місцеві товари гавайські вожді стали вимагати у чужинців сучасну зброю - і отримували її.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До влади прийшла остання королева Гавайських островів

Гавайське королівство десятиліттями успішно розвивалося. У ньому була створена фіскальна система, армія, приймалися закони. Починаючи з 1820-х років на острови стали масово переселятися американці і вихідці з європейських країн. Через завезені ними віруси та інфекції померла більша половина населення.

У 1875 році США уклали договір з Гаваями та погодили розміщення військово-морської бази США в Перл Харборі. У 1893 році королева Гавайських островів намагалася обмежити вплив США, але змушена залишила престол.

Після смерті короля Калакауа, 29 січня 1891 року його сестра Лідія Камекеха Ліліуокалані проголошена королевою Гавайських островів. Вона стала останнім монархом цієї країни.

Зараз ви читаєте новину «Американці анексували постраждалі від епідемії острови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути