четвер, 28 липня 2016 16:25

Як з'явився конструкт "Велика Вітчизняна війна"

Як з'явився конструкт "Велика  Вітчизняна війна"

У 1941 році Друга світова війна тривала вже другий рік, а армії Великобританії та Німеччини завдавали потужні удари.

Втім, збройні сили Радянського Союзу були потужні. У Червоній армії служили мільйони солдатів. У Радянському Союзі було близько 24 тисяч. танків: у два рази більше, ніж у всіх інших країнах світу. Пише WP Historia.

Від 23 серпня 1939 року Третій Рейх та Радянський Союз були союзниками. Разом вони завоювали Польщу і розділили Європу. Гітлеру дістався Захід, а Сталін повинен був задовольнятися Східною Європою.

На початку 1941 року і в Берліні, і в Москві розуміли, що дороги союзників скоро розійдуться. Як німецький Вермахт, як і радянська армія готувалися до війни. Найбільш важливим питанням було, хто вдарить перший.

Першими напали німці, обійшовши радянських військових на декілька тижнів. Збереглися радянські плани нападу на Третій Рейх, котрі,втім, не мають дати початку атаки. З самого ранку 22 червня 1941 року німецькі війська разом із союзниками перетнули кордон. Червона армія отримала наказ, щоб негайно почати наступ. Дійшло до великої битви "зустрічного бою" – її фрагментом була битва під Дубном. Цю танкову битву Червона армія програла.

Хоча німці й здобули в операції "Барбаросса" великі перемоги: кількість полонених становила 2 мільйони. Це була вражаюча цифра, втім, вона не призвела до поразки Радянського Союзу. Війна на сході тривала чотири довгих роки. Вона принесла смерть близько 3 мільйонам німців та 27 мільйонам громадянам Радянського Союзу.

Такою була ціна перемоги для Радянського Союзу. В інших країнах вважали б таку перемогу за поразку, однак у Росії її завершення – 9 травня відзначають як День Перемоги;також початок війни, 22 червня ,є державним святом.

"Велика Вітчизняна війна" - це пропагандистський термін. Він був дуже зручним для кремлівської влади. Війна між Третім Рейхом і Радянським Союзом була ідеологічною війною, між нацистами і комуністами. Присвоєння їй назви "Велика Вітчизняна війна" призвела до того, що ідеологічні питання відійшли на другий план, а найголовнішим завданням був захист країни схожої за концептом на "Матушку Русь".

Саме під час Другої світової війни стало очевидно, що Радянський Союз є ще одним втіленням Російської імперії, навіть якщо керують комуністи. Цей міф дозволяв присікти дискусії про співпрацю Гітлера і Сталіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські архіви зберігають понад 2 млн документів тоталітарного минулого

Міф має свій початок - це 22 червня 1941 року. Згідно з радянськими ідеологічними підвалинами, кожна поразка може привести до перемоги в історичній перспективі. Тому вшановування 22 червня було важливим ідеологічним фундаментом.

Зараз ви читаєте новину «Як з'явився конструкт "Велика Вітчизняна війна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути