вівторок, 13 листопада 2012 15:46

"Я замість багнета дію прикладом": одеситка отримала два Георгіївських хрести під час Першої світової війни

Офіційно на початку Першої світової війни жінкам не можна було служити в армії. Перші жіночі військові формування на території колишньої Російської імперії були створені лише 1917 року.

До того жінки повинні були знаходитися на фронті як медичні сестри. Однак часто представницям прекрасної статі вдавалося проникнути на передову під виглядом чоловіків.

Мотиви потрапити на фронт у жінок були різні. Хтось під впливом пропаганди бажав захищати країну від ворога, інші хотіли бути ближче до своїх близьких - наречених, братів, батьків. В основному, це були молоді дівчата віком 16-20 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Били, знущалися і катували полонених, ґвалтували жінок". Що писали газети після більшовицького перевороту восени 1917 року

Важко підрахувати кількість жінок-добровольців. Історії лише деяких з них набули розголосу. На думку американського історика М. Стокдейл, на Східному фронті Російську імперію захищали не менше кількох сотень жінок.

На сторінки популярної одеської газети "Маленький одеський листок" у 1916 році потрапила історія жінки-добровольця Євдокії Чернявської. Вона під виглядом чоловіка не тільки воювала на фронті, але й отримала престижні нагороди - два Георгіївські хрести.

Євдокія під ім'ям Йосипа Глущенка потрапила на фронт з допомогою знайомого офіцера, якого супроводжувала як його денщик. Щоб ніхто не дізнався, що вона жінка, Євдокія після першого поранення сама перев'язала собі рану. Її відправили до шпиталю, а після одужання жінка-доброволець знову подалася на фронт. За хоробрість Євдокія отримала Георгіївський хрест четвертого ступеня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині розкопали фронтову ванну 1916 року

Після другого поранення стало відомо, що Йосип Глущенко - це жінка. Євдокію нагородили Георгіївським хрестом третього ступеня. Однак, незважаючи на нагороду, її не пустили на фронт. А начальник дивізії порадив їй вийти заміж.

У своєму інтерв'ю Євдокія Чернявська зазначила, що не відчувала особливих труднощів на фронті: "Я достатньо сильна. І одне тільки для мене є важким: я не можу колоти багнетом і замість багнета дію прикладом.

Зараз ви читаєте новину «"Я замість багнета дію прикладом": одеситка отримала два Георгіївських хрести під час Першої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути