Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2012 16:34

Червоний мак у Європі називають страшним символом пам'яті
5

Фото: Фото: vasi.net

В Європі готуються відзначити одну з головних дат світової історії 20 століття - закінчення Першої світової війни. На знак поваги до ветеранів першого великого військового конфлікту сучасност, нащадки учасників тих боїв носять червоні маки і встановлюють у парках пам'ятні хрести.

Мак був обраний символом тому, що саме цими квітами поросли після війни поля бельгійської Фландрії, де розгорталися найбільш кровопролитні битви Першої світової війни.

З часом мак став символом пам'яті жертв усіх воєн.

Сьогодні мак є страшним символом. Кожен рік війни поля Фландрії, як ніколи, одягалися у все червоне.

Щорічна благодійна кампанія Poppy Appeal (від англійського слова poppy - мак) вже стала традицією.

Макі-бутаньеткі волонтери продають за символічні гроші - від одного фунта до суми хто скільки може. Кожен рік в одній тільки Великобританії збирають близько 40 мільйонів фунтів. Зібрані гроші підуть на допомогу військовим, які сьогодні перебувають при виконанні обов'язків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині розкопали фронтову ванну 1916 року

Ветеран Другої світової Джон Мітчелл сказав в ефірі tvzvezda.ru: "Ми б хотіли, щоб якомога більше людей носили маки, але не завжди молоде покоління розуміє обставини світових воєн".

Але, справедливості заради, варто відзначити, що в листопадові дні пам'ятні місця Західної Європи рясніють маками. Адже ще одна традиція - ставити в землю хрест з маком в пам'ятних місцях. Найбільша площа знаходиться в Лондоні.

Їх будуть розставляти до самого Дня поминання - неділі. На кожному хресті імена загиблих. Є навіть хрести в пам'ять про військових кореспондентів та тварин, які билися разом з солдатами.

Британка Лінда Махомі щороку приходить на площу з матір'ю.

"Мій прадід отримав поранення в Першій світовій. Хоча він і повернувся додому, але у нього були проблеми з диханням, з легким, і він все одно помер. Моїй прабабусі було всього 9 років тоді", - поділилася жінка.

Зараз ви читаєте новину «Червоний мак у Європі називають страшним символом пам'яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути