Ексклюзиви
неділя, 06 липня 2014 13:30

8000 мусульман вбили під час різанини у Сребрениці 19 років тому

6 липня 1995 року під час громадянської війни в Югославії війська Республіки Сербської розпочали штурм боснійського анклаву Сребрениця, оголошеного в 1993 році Радою безпеки ООН зоною безпеки.

Автор: utta2010.wordpress.com
  Жертви різанини в Сребрениці
Жертви різанини в Сребрениці

Після його захоплення військом Республіки Сербської під командуванням генерала Ратка Младича за співучасті воєнізованого формування "Скорпіони" Міністерства внутрішніх справ Сербії у Сребрениці було вбито близько 8 000 боснійських мусульман чоловічої статі віком від 12 до 77 років.

У березні 1995 року за наказом президента Республіки Сербської Радована Караджича розпочався наступ сербів на "зону безпеки" і 6 липня 1995 року вони увійшли в Сребреницю.

З моменту захоплення Сребрениці і до 25 липня організовувалися і здійснювалися масові розстріли мирних жителів-мусульман - на околиці міста ними були страчені і закопані в братські могили близько 8 000 боснійських чоловіків віком від 12 до 77 років.

Прокуратура Гаазького трибуналу порушила з приводу подій у Сребрениці півтора десятка кримінальних справ, за якими до різних термінів ув'язнення по звинуваченню у співучасті в етнічній чистці і геноциді був засуджений ряд офіцерів армії боснійських сербів.

31 березня парламент Сербії прийняв резолюцію, яка засуджує масове вбивство боснійських мусульман у Сребрениці в 1995 році і містить вибачення перед сім'ями загиблих.

Зараз ви читаєте новину «8000 мусульман вбили під час різанини у Сребрениці 19 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути