неділя, 22 квітня 2018 08:21

800 робітників розбирали фортецю Бастилію протягом трьох років

800 робітників розбирали фортецю Бастилію протягом трьох років
Взяття Бастилії. Фото: beyond.ua

22 квітня 1370 року за наказом короля Франції Карла V був закладений перший камінь у фундамент фортеці Бастилія. Спочатку фортеця виконувала суто військові функції, захищаючи Париж від атак англійців. Вона вважалася однією з найбільш грізних фортифікаційних споруд у світі. Однак, згодом її перетворили на тюрму для політичних в'язнів.

Бастилія була масивною чотирикутною будівлею. Вісім веж висотою понад 30 метрів височіли над містом. Бастилію оточував рів шириною 25 метрів і глибиною 8 метрів. На п'яти поверхах кожної вежі розміщувалися камери. Карцерами слугували сирі підвальні каземати, де знаходилися неспокійні арештанти або схоплені під час спроби втечі.

Приміщення під дахом вежі також було місцем покарання для в'язнів: взимку вони мерзли, а влітку страждали від спеки. За 400 років в підземеллях Бастилії побувало чимало знаменитостей. Першим, хто випробував на собі нову в'язницю став її будівничий – Гуго Обріо. Пізніше, в її стінах томився Вольтер, авантюрист Алесандро Каліостро та Маркіз де Сад. Та одним із найзагадковіших в'язнів фортеці був володар "залізної маски", походження якого досі не відоме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жанна д'Арк попросила перевірити її на незайманість

На початку Французької революції 14 липня 1789 року фортеця була взята революціонерами, і її вирішено було знести. Протягом трьох років понад 800 робочих розбирали Бастилію. На місці колишньої фортеці була встановлена ​​табличка "Відтепер тут танцюють". З тих пір там проходять народні гуляння, а наступним поколінням про Бастилію нагадують контури в'язниці, викладені на бруківці. Нині на місці знесеної фортеці знаходиться площа Бастилії - місце перетину десятків вулиць і бульварів з підземним вузлом паризького метро і Паризької оперою.

1 квітня 1924 року Адольфа Гітлера засуджено до п'яти років ув'язнення за організацію "Пивного путчу". У в'язниці в баварському місті Ландсберґ-на-Лехупочав надиктував своїм помічникам Емілеві Морісу та Рудольфові Гессу першу частину книги "Майн кампф". Її опубліковано в липні наступного року.

Зараз ви читаєте новину «800 робітників розбирали фортецю Бастилію протягом трьох років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути