середа, 18 квітня 2018 08:21

Жанна д'Арк попросила перевірити її на незайманість

Жанна д'Арк попросила перевірити її на незайманість
Жанна д'Арк. Фото: https://geniusrevive.com

18 квітня 1909 року Ватикан в особі Папи Пія X канонізував Жанну д'Арк. Наступного року її визнали святою.

Жанна д'Арк народилась в селі Домремі в родині збіднілих дворян. У 13 років їй вперше почула голос Бога та святих. Вони повідомили Жанні, що саме їй судилося зняти облогу з Орлеана і вигнати англійців з Франції. Коли Жанні виповнилося 17 років, вона вирушила до капітана міста Вокулера і оголосила про свою місію. Її засміяли, але через рік вона повторила свою спробу. Жанні надали супутників і через 11 днів вони прибули в резиденцію дофіна Карла VII, якому вона повідомила, що послана Небом для порятунку Франції.

Жанна ніби народилася воїном: чудово володіла зброєю, могла привести армію до бойового порядку, розташувати гармати. У битві завжди була попереду. Після звільнення Орлеана стала всенародною героїнею. Солдати її обожнювали, називали Орлеанською Дівою та святою. Жанна справила на Карла VII переконливе враження, у дівчини була бездоганна репутація. Це підтвердила перевірка на незайманість, яку запропонувала сама Жанна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серце Жанни д'Арк кат не зумів спалити

Її армія здобула першу перемогу, взявши бастіон Сен-Лу в Орлеані. Перемоги слідували одна за одною - 12 червня був захоплений Жаржо, центральний укріплений пункт англійців на Луарі, 15 червня - Мен-сюр-Луар, 16-го - Божансі, а 18 червня відбулась вирішальна битва біля Пате, яка закінчилася повним розгромом англійців. 23 травня Жанна д'Арк була взята в полон бургундцями. Згодом вони продали її англійцям, а в листопаді 1430 року Жанна була перевезена в Руан. 21 лютого 1431 року над нею розпочався суд за звинуваченнями у єресі та зв'язку з дияволом.

30 травня 1431-го Жанні дозволили висповідатися й причаститися. На неї вдягли довгу сорочку, просочену сіркою, й повезли до місця страти. Після оголошення вироку прив'язали до стовпа й підпалили. Охоплена полум'ям, вона весь час повторювала: "Ісусе!". Коли полум'я згасло, кат піднявся на ешафот і знайшов там її серце. Перед стратою йому звеліли спалити все дощенту. Англійці боялися, що останки Діви розтягнуть на реліквії. Кілька разів він розкладав навколо серця Жанни палаючий хмиз і вугілля, але воно так і не згоріло. Тоді запхнув його в мішок і разом з іншими останками кинув у річку.

"Божественні голоси", слухаючись які легендарна Жанна д'Арк відстоювала французькі інтереси, могли бути виявом незвичайної форми епілепсії. "Якщо відкинути всі релігійні аспекти і сконцентруватися на справжній причині, чому знаменита "Орлеанська діва" чула голоси в голові, то можна виявити, що все це дуже нагадує симптоми ідіопатичної часткової епілепсії з аудиторними рисами", — кажуть Джузеппе д'Орсі з університету Фоджі і Паоло Тинупер з університету Болоньї

Зараз ви читаєте новину «Жанна д'Арк попросила перевірити її на незайманість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути