Ексклюзиви
пʼятниця, 15 квітня 2016 17:00

7 фактів, які необхідно знати про щоденник Анни Франк

7 фактів, які необхідно знати про щоденник Анни Франк

BBC History Magazine наводить 7 фактів про щоденник Анни Франк.

1. Найвідоміший щоденник у світі

Анна Франк робила записи голландською мовою. Щоденник Анни Франк опублікували в 1947 році накладом 1500 примірників і з тих пір він став бестселером. Його переклали більш ніж на 60 мов: навіть албанською,фарсі, сингальською та есперанто. У 2009 році він був доданий до міжнародного реєстру "Пам'ять світу".

2. Дівчинка без щоденника

Анна Франк народилася у Франкфурті-на-Майні 12 червня 1929 р. Анна була молодшою дитиною та мала на три роки старшу сестру. Марго також робила записи, але дослідники їх не знайшли.

3. Переховування

Анна, її сестра Марго, мати Едіт і батько Отто переховувалися від нацистів з 6 липня 1942 року. Незабаром до них приєдналися ще четверо євреїв. Вони переховувалися два роки і 35 днів. Дівчинка в цей час зосередилась на навчанні: вивчала європейську історію та літературу.

4. Мрії про майбутнє

В роки переховування Анна мріяла повернутися в школу, жити в Парижі та Лондоні. Дівчинка хотіла вивчати історію мистецтва, розмовляти на різних мовах . Зрештою, вона мріяла стати "журналісткою, а пізніше відомою письменницею".(четвер, 11 травня 1944 г.).

5. Переписування

28 березня 1944 року Анна та її родина слухали програму BBC, яка транслювала промови голландського уряду у вигнанні. Герріт Блокештейн, голландський міністр освіти, науки і мистецтва, який був засланий в Лондоні, заявив, що після війни він хотів би зібрати свідчення голландських очевидців про досвід в роки німецької окупації. Анна одразу ж почала переписувати і редагувати свій щоденник з метою майбутньої публікації.

6. Розчарування у звільненні

Слухаючи щоденно трансляції підпільного голландського радіо, батько Анни слідкував за прогресом союзних військ. У нього була невелика карта Нормандії, де він маркував стратегічні об'єкти червоними шпильками. У вівторок 6 червня 1944 р. Анна схвильовано писала: "Чи дійсно це початок довгоочікуваного звільнення?"

На жаль, цього не сталося. Через два місяці після висадки союзників у Нормандії поліція виявила схованку Франків.

7. Арешт

4 серпня 1944 року гестапо заарештувало Анну разом з сім'єю . Невідомий розповів про їх схованку таємній поліції. Анну спочатку відправили у Вестерборк, транзитний табір в Нідерландах, а потім в Аушвіц-Біркенау.

Зараз ви читаєте новину «7 фактів, які необхідно знати про щоденник Анни Франк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути