Ексклюзиви
вівторок, 03 серпня 2021 13:47

500 тис. грн на Музей Голодомору зібрали віряни на Прикарпатті

500 тис. грн на Музей Голодомору зібрали віряни на Прикарпатті
Віряни Івано-Франківської архиєпархії зібрали 500 тис. грн на експозицію музею. Фото: synod.ugcc.ua

Віряни Івано-Франківської архиєпархії зібрали 500 тис. грн для Музею Голодомору, що будують у Києві. Збирання організували завдяки кампанії Блаженнішого Святослава на платформі "Зерна правди".

"Маємо великий досвід спільності, адже від початку незалежності України не тільки відновлювали й будували храми, а й повертали духовне життя в найвіддаленіші куточки Івано-Франківської архиєпархії. Нині ж переоцінити значення проєкту творення Музею Голодомору неможливо. Адже ми як спільнота маємо обов'язок зробити все, щоб увіковічнити пам'ять жертв Голодомору", - прокоментував архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Загалом завдяки кампанії Блаженнішого Святослава з листопада 2020 року фонд Музею Голодомору отримав понад 739 тис. грн від приватних благодійників, від понад 50 окремих парафій і від Самбірсько-Дрогобицької єпархії та Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

"Активне долучення церков і вірян як благодійників Музею Голодомору – унікальний приклад для України та світу, – сказав голова Наглядової ради фонду Іван Васюник. - Коли ми запускали платформу "Зерна правди", яка є фактично спільнокоштом для експозиції майбутнього комплексу Музею Голодомору, то передбачали досягнення високої мети – держава фінансує будівництво приміщення, а до творення експозиції має долучитися вся Україна. Бо трагедія, що забрала мільйони безневинних життів, може прорости правдою тоді, коли мільйони громадян незалежної України відчуватимуть причетність до відновлення пам'яті про вбитих голодом українців. Власне, збирання УГКЦ, що нині відбувається в Україні та світі, і є тим реальним символом множення тисяч і сотень тисяч благодійників Музею, гуртування людей навколо великої місії – розказати правду світові про одну з найбільших гуманітарних трагедій XX століття".

Кампанія Блаженнішого Святослава має на меті максимальне поширення інформації про майбутній Музей Голодомору в усьому світі.

"Звістка про те, що архиєреї, священники, чернецтво й віряни Української греко-католицької церкви активно долучаються до збирання коштів на Музей Голодомору – надзвичайна втіха для нашої церкви. Адже це свідчення живої віри й молитви, яка не обмежується згадками лише в листопадові поминальні дні за жертвами Голодомору. Переконаний, що навіть найменший благодійний внесок на Музей Голодомору має особливе значення, бо стає своєрідним талантом, що буде примноженим у майбутньому", - сказав Святослав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей Голодомору встановив рекорд

"Ми матимемо місце, де наново відновлюватимемо наше прагнення правди, де знаходитимемо розраду, а перегортаючи трагічні сторінки власної історії, шукатимемо шлях до світла. У час викликів, пандемії, економічної кризи й війни ціннішим стає кожен внесок. Бо серця християн відкриті до благодійності, до формування ціннісних орієнтирів – культури, історії, національної ідентичності. А значить, і наша церква як спільнота сьогодні об'єднує і лишається вірною своєму покликанню служіння", – зазначив глава УГКЦ.

Платформа zernapravdy.org створена БО "Міжнародним благодійним фондом Музею Голодомору". Він заснований 2018 року за ініціативою Всеукраїнської правозахисної організації "Меморіал" імені Василя Стуса, Громадського комітету зі вшанування пам`яті жертв Голодомору–геноциду 1932-1933 років і Світового конґресу українців і є партнером держави в реалізації проєкту створення єдиного у світі цілісного новітнього Музею Голодомору. Платформа є одним із кількох фандрайзингових проєктів фонду. Її завдання - дати можливість кожному, незалежно від фінансової спроможності, соціального статусу й публічності, долучитися до творення Музею Голодомору.

Зараз ви читаєте новину «500 тис. грн на Музей Голодомору зібрали віряни на Прикарпатті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути