вівторок, 09 грудня 2014 17:57

49 років тому в Сан-Франциско по екрану вперше "забігав" курсор

49 років тому в Сан-Франциско по екрану вперше "забігав" курсор
Найперша мишка була зроблена з дерева

9 грудня 1968 року в Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Енгелбарт вперше публічно продемонстрував винайдені в його лабораторії комп'ютерну мишу та гіпертекст.

У ті роки більшість людей вважало, що комп'ютери потрібні тільки для вирішення складних математичних обчислень. Однак Дуглас хотів довести, що майбутнє комп'ютерної техніки - це доступність і інтерактивність.

Певний час команда Енгельбарта вивчала всі доступні маніпулятори, в тому числі різні види світлового пір'я, трекболи, джойстики. Дуглас озвучив ідею миші, а Білл Інгліш - фахівець з апаратного забезпечення - втілив її в життя.

Потім була ціла низка експериментів, які довели, що новий маніпулятор за всіма параметрами був кращий, ніж створені раніше. Навіть ті, хто до того моменту ніколи не стикався з мишею, працювали з нею швидше і робили менше помилок. В експерименті брали участь шість чоловік, хоча точно не відомо, хто саме придумав назвати новий прилад "мишею". Енгельбарт був дуже здивований, що саме ця назва прижилася.

Миша була лише частиною глобального проекту, придуманого Дугласом з товаришами. Демонстрація готового проекту в 1968 році була пов'язана зі значними ризиками, бо технологію ще потрібно було відшліфовувати.

Зараз ви читаєте новину «49 років тому в Сан-Франциско по екрану вперше "забігав" курсор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути