понеділок, 02 березня 2015 10:15

46 років тому розгорівся перший радянсько-китайський конфлікт

46 років тому розгорівся перший радянсько-китайський конфлікт

2 березня 1969 року відбувся перший в історії збройний конфлікт між двома соціалістичними країнами. На острові Даманський, що на річці Уссурі, китайські прикордонники розстріляли вісім радянських прикордонників. Це привело до розгортання повномасштабних бойових дій, які тривали до 15 березня і призвели до загибелі з обох боків 58-и чоловік і пораненню ще 98-и.

Витоки радянсько-китайського конфлікту на острові Даманський лежали в недосконалості Пекінського договору 1860 року, за яким кордон між Китаєм і Росією, що пролягав по річках Амур і Уссурі, визначався по берегах рік, а водний простір і острови розмежовані не були. З початку 1960-х років стосунки між двома комуністичними наддержавами стали напруженими. Китай звинувачував радянське керівництво у відході від справжнього марксизму і з середини 1960-х відкрито оголосив СРСР одним з ворогів (поряд із США) Китайської революції.

За версією СРСР 2 березня 1969 року китайці порушили кордон і напали на радянський прикордонний загін. За версією Китаю саме радянські військові перейшли кордон і китайці були змушені захищатись. У наступних бойових діях з обох боків взяли участь не лише прикордонні, але й регулярні війська, артилерія і танки. Незважаючи на великі людські втрати, жодній із сторін не вдалось закріпитись на острові Даманський.

У вересні 1969 року на радянсько-китайських переговорах було вирішено зберегти існуючий кордон, а в травні 1991 року кордон між СРСР і Китаєм був проведений по фарватеру ріки Уссурі і Даманський відійшов до Китаю. Після визнання острова частиною КНР протока була засипана і він став частиною китайського берега.

Зараз ви читаєте новину «46 років тому розгорівся перший радянсько-китайський конфлікт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути